Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Poškodili pneumatiku a vyčkávali

BRNO: Nejprve majitele vozu zaměstnali, a pak mu odcizili osobní věci 

 

„Přijdu k vozidlu a zjistím, že mám prázdnou pneumatiku, pustím se tedy do výměny kola. Když mám hotovo, nasednu do vozidla a čeká mě druhé nepříjemné překvapení - osobní věci jsou pryč.“ Tak takovou nepříjemnou zkušenost má za sebou hned několik cestujících, které si vytipovala dvojice zlodějů.

               Muži vyčkávali na parkovištích či benzínových čerpacích stanicích na vhodnou příležitost. Jakmile se řidič od zaparkovaného vozidla vzdálil, poškodili na autě pneumatiku. Majitel vozu si někdy všiml defektu hned, když přišel k vozu a začal kolo vyměňovat. V případech, kdy se řidič vydal na cestu, ho dvojice neváhala pronásledovat, dokud nezjistil závadu a nezastavil. Během vyměňování kola se pak jeden z dvojice přiblížil k neuzamčenému vozidlu a odcizil osobní věci - nejčastěji peněženky, kabelky a mobilní telefony.

               O tom, že si uvedenou trestnou činností vydělali i poměrně dost peněz svědčí případ z prosince loňského roku, kdy si v Prostějově dvojice zlodějů vytipovala muže, který zaparkoval před budovou banky a následně si u přepážky vybral větší sumu peněz. Jeden z mužů propíchl levou přední pneumatiku na vozidle Nissan, a pak už jen stačilo vyčkat, kdy si toho všimne i majitel a pustí se do opravy. Poškozený začal s výměnou kola hned na místě a taštičku s penězi si odložil do odemknutého auta. Zloději si tak nepozorovaně vydělali 100 000 korun.

              Policistům se v uplynulých dnech podařilo zadržet jednatřicetiletého muže, po druhém zatím dále pátrají. Z šetření vyplývá, že podezřelý má na svědomí nejméně šest skutků. Za krádež a poškození cizí věci je stíhán vazebně a může mu hrozit až pětiletý pobyt za mřížemi.


 

Uvedený případ by měl sloužit i jako varování pro občany, aby NIKDY nenechávali bez dozoru své osobní věci.

Zvukový záznam: pneu_1603.mp3
 

por. Andrea Straková, 16. března 2011


 


 


 

vytisknout  e-mailem