Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Poškození cizí věci

ROKYCANY - Dva muži kouřili v kupé ve vlakové soupravě, poté co jim bylo kouření vytknuto a byli napomenuti, vymysleli pomstu a vlak pomalovali. Svým jednáním se měli dopustit přečinu poškození cizí věci a výtržnictví.  

     Policisté prověřují ve zkráceném přípravném řízení jednání dvou mladých mužů, kteří během cesty z Plzně do Rokycan pomalovali vnitřní prostrory vagónu a toalet. Dva mladíci ve věku 23 a 20 let cestovali v polovině minulého týdne ve vlaku ve směru jízdy z Plzně na Prahu. Zřejmě se domnívali, že v kupé vlakové soupravy je normální kouřit, nebo jim tuto zábranu odboural alkohol, který jim právě koloval v krvi.  Při jízdě byli muži  v kupé  přistiženi vlakvedoucím, který je upozornil na zákaz kouření. Na to ale muži žádným způsobem nereagovali. Jediné co je v danou chvíli napadlo, jakou pomstu by mohli za udělený zákaz provést. Během cesty pomalovali vlakovou soupravu v chodbě a na toaletě. Po příjezdu do okresního města a po vystoupení z vlaku,  již na muže čekala policie. Muži byli zadrženi a převezeni na obvodní oddělení. Dechová zkouška odhalila u staršího účastníka 2,39 promile a u mladšího 1,65 promile alkoholu v dechu. Oba muži byli převezeni do policejní cely. Díky jednání dvou mladých mužů museli cestující na zastávce v Rokycanech vyčkat, jelikož vlak vyjel s patnáctiminutovým zpožděním. Následujícího dne si oba muži z rukou policistů převzali záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a výtržnictví spáchaného ve spolupachatelství. 
 
V trestní zákoníku je stanoveno:
 
§ 228
Poškození cizí věci
1)      Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
2)      Stejně bude potrestán, kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká. Pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou.
 
nprap. Hana Kroftová
17. ledna 2014

vytisknout  e-mailem