Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Poškozených osob podvodného jednání ženy může být více

KRAJ -Dvaapadesátiletá žena podvodným způsobem vylákala z pěti poškozených finanční hotovost ve výši více než 6.000.000,- Kč. 

Středočeští kriminalisté několik měsíců vyšetřují podvodné jednání dvaapadesátileté ženy, kterého se měla dopouštět v letech 2011 – 2013. Žena od poškozených osob vylákala finanční hotovost více než 6.000.000,- Kč. Finanční prostředky si půjčovala s úmyslem je již nevrátit.
 
K tomuto jednání využívala různých legend a smyšlených jmen. Vystupovala například jako lékařka – gynekoložka jednoho pražského lékařského centra. Středočeští kriminalisté při vyšetřování získali informace, že žena nemá lékařské vzdělání, nikdy nezískala titul MUDr. a má střední odborné vzdělání v oboru kuchařka. I přes tuto skutečnost se představovala jako MUDr. Zdeňka JANČIJ, MUDr. Zdeňka KUČEROVÁ, MUDr. Vanessa VAVŘINKOVÁ nebo Zdeňka KOKOŠKOVÁ. Aby vylákala od poškozených osob peníze, využívala k tomu různé smyšlené legendy:
  • půjčka na zaplacení dědické daně a to ve výši 1.700.000,- Kč
  • na rekonstrukci domu dcery ve výši 805.000,- Kč
  • na novou elektroinstalaci ve výši 640.000,- Kč
  • na náklady spojené s dovozem autobusu z USA
  • na splacení hypotéky
  • na položení zámkové dlažby
  • na pronájem bytu apod.
Poškozeným slibovala vrátit finanční prostředky z dědictví, které má dostat po svém manželovi, které údajně mělo činit 34.000.000,- Kč. Ani tato skutečnost se nezakládala na pravdě. Osoby kontaktovala různými způsoby a využívala k tomu různou komunikaci. S některými se setkala osobně, některé kontaktovala pouze telefonicky nebo prostřednictvím emailové komunikace. Takto dokázala s osobou komunikovat i několik měsíců aniž by se s ní setkala a i přesto vylákala další peníze.
 
V jednom ze šesti případů, které nyní vyšetřují kriminalisté, vylákala z pětašedesátiletého muže částku vyšší než 5.000.000,- Kč. I přes skutečnost, že tomuto muži nikdy nic nevrátila, kontaktovala jej opakovaně za několik dalších měsíců. Znovu požadovala zaslání finanční hotovosti, tentokrát ve výši 5.000,- Kč. Slibovala mu za dlužnou částku darovat autobus, který doveze ze zahraničí. Muž již ženě žádnou finanční hotovost nepůjčil a vše oznámil na policii.
 
Středočeští kriminalisté dosavadním šetřením zjistili, že žena nedisponuje žádnou finanční hotovostí, naopak je nařízeno celkem devět exekučních příkazů směrem k její osobě.
 
Žena je obviněná ze spáchání pokračujícího zvlášť závažného zločinu podvod a to jak ve stádiu pokusu, tak dokonaným. Pokud budou prokázány ženě další skutky, může být obvinění rozšířeno. Za podvodné jednání hrozí ženě trest odnětí svobody ve výši pěti až deseti let. V minulosti již byla žena pravomocně odsouzena za podvody s trestem ve výši tří let odnětí svobody.
 
Kriminalisté v současné době prověřují dalších deset případů jejího podvodného jednání a je důvodné podezření, že poškozených osob může být daleko více.
 
Pro účely dalšího trestního řízení a rozkrývání případné další trestné činnosti, které se mohla dvaapadesátiletá dopustit, žádáme veřejnost o spolupráci a případné další poškozené, aby nám jakékoli informace k osobě dvaapadesátileté ženy týkající se jejího případného podvodného jednání sdělili na linku 158, kteroukoli policejní služebnu nebo přímo kriminalistům, kteří tento rozsáhlý případ vyšetřují na telefonním čísle : 974 874 539
 
Popis ženy, která je důvodně podezřelá ze spáchání závažného zločinu podvod:
Dvaapadesátiletá JANČIJ Zdeňka je plnoštíhlé postavy, vysoká 158, má středně dlouhé vlasy kaštanové barvy. 
 
mjr. Bc Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
KŘ P ČR Středočeského kraje
28. září 2015
 
Odkazy do noveho okna

Fotografie 2

Fotografie 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem