Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Poškozeným je senior

ROKYCANY - Uvedla, že jde na odečty energií a seniora připravila o tisíc korun.  

     Lidským hyenismem by se dal pojmenovat případ, kterým se zabývají rokycanští kriminalisté, pachatel si totiž jako svoji oběť vybral 89letého seniora. Včera dopoledne přišla k vrátkům u rodinného domu seniora žena dle popisu okolo 20 let, hubené postavy, krátké vlasy, oblečena do bílého trika a kalhot, která se představila jako pracovnice elektrárenské společnosti a uvedla, že jde ohledně vrácení přeplatku. Důvěřivý senior ji pozval do domu. Neznámá  žena jej požádala o občanský průkaz a požadovala od seniora tisíc korun z důvodu, že ona má pouze dvoutisícovku. Senior dal ženě požadovanou částku a v té chvíli žena řekla, že se ještě podívá na spotřebiče, které senior užívá, a poté půjde peníze rozměnit do města. Samozřejmě se neznámá žena již nevrátila a senior věc oznámil na policii. 

     Legendy, které podvodníci používají, mohou být různé. V uvedeném případu využil pachatel lsti, kdy se vydával za zaměstnance firmy a k seniorovi přišel s legendou o vrácení přeplatku. Podvodníci jsou připraveni a jsou vždy o krok dál než poškozený, a to hlavně z důvodu, že  své oběti si vybírají z řad seniorů, u kterých využívají  hlavně jejich důvěřivosti. Policisté upozorňují seniory a žádají rodinné příslušníky, aby neustále se svými blízkými o hrozícím nebezpečí mluvili a připomínali jim zásady, jak se nestat obětí protiprávního jednání.
  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napiště si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
  • Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.


    nprap. Hana Kroftová
    14. srpna 2015

vytisknout  e-mailem