Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Poskytl mu střechu nad hlavou, on ho za to okradl

LIBEREC - Potkali se dva dlouholetí známí ve městě. Jeden poskytl druhému pomoc v nouzi, druhý ho za to připravil o věci a také o peníze. 

K případu, který se odehrál na konci listopadu loňského roku by bylo výstižné přísloví "host do domu, hůl do domu". Ne vždy jsou dobré skutky náležitě oceněny. Na počátku listopadu uplynulého roku se potkali ve městě dva dlouholetí známí. 30letý muž si svému o 8 let staršímu kamarádovi postěžoval, že nemá právě kde bydlet a zda by o nějaké střeše nad hlavou nevěděl. Starší muž se zachoval jako opravdový kamarád a nabídl mu, že může nějaký čas pobývat u něj v garáži. Půjčil mu tedy klíč od své garáže v Liberci, kam mu poskytl i matraci na spaní. V tu chvíli ho vůbec nenapdlo, že by mu mohl jeho  známý provést za tento dobrý skutek něco špatného.

Zhruba po měsíci bydlení v garáži přišel 30letý muž opět za svým kamarádem a požádal ho, zda by se u něj doma nemohl osprchovat. Ani tuto žádost jeho kamarád neodmítl, a tak mu to umožnil. Jenže této chvíle využil mladší muž a z peněženky odložené v předsíni bytu svému kamarádovi odcizil platební kartu. Oba muži šli spát a poté podnájemník  kromě platební karty vzal ještě jízdní kolo z garáže značky Rock Machine a dvě kovové židle a kovový stůl se skleněnou deskou. Tu noc se vydal do Jablonce nad Nisou, kde zašel do jednoho z casin. Zde několikrát použil odcizenou platební kartu, kde s ní zaplatil. Nemilé bylo probuzení pro majitele odcizené karty, když mu v ranních hodinách z jeho bankovního ústavu přišla sms zpráva o provedení několika platebních transakcí. V tu chvíli mu došlo, koho si to domů vlastně pozval. Celou věc následně oznámil na Policii ČR.

Policisté vyhlásili po muži celostátní pátrání a na počátku ledna tohoto roku byl policisty vypátrán v budově jabloneckého soudu. Muž se ke všemu policistům doznal a mimo jiné ho i usvědčily kamerové záznamy z casina. Svojí návštěvou způsobil dlouholetému známému škodu za více jak 11 tisíc korun.

Liberečtí kriminalisté zahájili v těchto dnech proti 30letému muži z Jablonecka trestní stíhání pro přečin "krádeže" a "neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku", za které jej může nyní soud poslat až na dva roky do vězení. Trestní stíhání muže probíhá na svobodě.
 

22. 1. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem