Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Poslední den amnestie

LIBEREC - Vrácena více jak stovka zbraní 

Dnešní půlnocí končí tzv. zbraňová amnestie, která byla vyhlášena 1. únorem 2009 v souvislosti s novelou zákona o zbraních č. 119/2002 Sbírky. Půl roku tak měli občané možnost přinést na policii zbraně, které vlastní, aniž by na ně měli  doklady, které vyžaduje zákon. Tzn., že díky amnestii mohli beztrestně odevzdat zbraně, i když nebyli držiteli zbrojního průkazu.

Do dnešních 12.00 hodin přinesli lidé na Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál  Policie ČR v Liberci celkem 114 zbraní. Největší část tvořily krátké kulové zbraně (pistole), kterých bylo 81. Nejčastěji se jednalo o ráže 6,35 mm, kterých bylo 29 a dále pak pistole ráže 9 mm. Těch bylo odevzdáno 28.  Dlouhých kulovnic odevzdali občané 24 a dále pak necelou desítku zbraní brokových.

Možnost nechat si zbraň zaregistrovat na svou osobu využilo 64 občanů (ti již byli držiteli zbrojního průkazu).  Zbraně lze také nabídnout zcela legálně, tak jak je zákonná a letitá praxe, k prodeji prostřednictvím autorizovaných prodejců, kteří mají příslušnou skupinu licence k nákupu  a prodeji zbraní. Další možností byl převod zbraně na jinou osobu. Těchto dvou alternativ občané také využívali  a k prodeji nebo převodu předali  22 zbraní.
Všechny odevzdané zbraně byly zaslány na balistickou expertízu, kde je zjišťováno, zda s nimi nebyl spáchán trestný čin.

Pokud někdo nestihl zbraň vrátit do dnešní 12. hodiny na Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policie ČR v Liberci, může tak učinit ještě do dnešní půlnoci a zbraň vrátit na kterékoliv policejní oddělení. V opačném případě se mohou občané dopouštět trestného činu nedovoleného ozbrojování dle  § 185 z.č. 140/1961 Sb., kde hrozí za přechovávání, vyrobení si nebo opatření zbraně bez povolení až roční trest odnětí svobody.


Amnestie v roce 2003

 

 

 

Amnestie byla naposledy vyhlášena v roce 2003, rovněž v souvislosti se změnou zákona o zbraních. Tehdy vrátili občané na policii 56 zbraní, které měli v nelegálním držení.  Nejvíce bylo opět pistolí - 29 a dále pak 18 kulovnic. Z celkového počtu odevzdaných zbraní si jich občané nechali zaregistrovat 46 .

 

Vlasta Suchánková
pislbc@mvcr.cz    974 466 207

vytisknout  e-mailem