Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pošlete mi peníze na jiný účet

NÁCHODSKO – Podvodníci vstupují do komunikace firem a kradou. 

Podvodné vylákání peněz z firmy na Náchodsku za pomoci emailové (elektronické) komunikace prošetřují náchodští policisté z oddělení hospodářské kriminality. Jednatelka jedné z místních firem nahlásila, že v listopadu 2016 někdo zřejmě vstoupil do jejich emailové komunikace se zahraniční dodavatelskou firmou a pak podvodným způsobem vylákal zaplacení faktury za dodávku materiálu na jiný bankovní účet. Odeslaná částka ve výši přesahující 80.000 korun v přepočtu na českou měnu, tak nedorazila k dodavateli zboží, ale neznámo kam na bankovní účet v Asii.

HP 040 klávesniceIlustrační foto/Policie ČR
Kriminalisté případ zaevidovali a prošetřují jako trestný čin podvodu. Od začátku letošního roku jde o třetí podobný případ na Náchodsku. Policie proto upozorňuje firmy, aby byly v elektronické komunikaci opatrné, zvláště pokud jde o potvrzování platebních údajů. Podvodníci zřejmě pracují tak, že nabourají cizí firemní emailovou (elektronickou) komunikaci a sledují korespondenci, pak do ní v příhodnou chvíli vstoupí s požadavkem na změnu platebních údajů. Nejčastěji žádají z důvodu finančního auditu či podobných důvodů o zaslání platby prostřednictvím Western Union nebo na jiný bankovní účet, než jsou platby běžně zasílány.

V případě, že se firmy s takovým nestandardním požadavkem setkají, měly by si veškeré změny důkladně ověřit ještě jinou cestou. Pokud není možné ověření přes osobní kontakt, doporučujeme spojit se s firmou např. přes jiný, ale již z minulosti ověřený emailový účet nebo telefonní číslo, nebo přes další, opět již dřívějška ověřené, elektronické aplikace.

por. Mgr. Eva Prachařová
2. 12. 2016 v 14. 55 hodin

vytisknout  e-mailem