Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Posprejoval budovy v Karviné

Karviná - za nelegální graffiti hrozí muži až rok vězení 

Koncem dubna letošního roku přijali policisté obvodního oddělení Karviná 7 oznámení o poškození fasády domu. V rámci zahájení úkonů trestního řízení ohledali místo činu, pořídili fotodokumentaci, vyslechli svědky, vyhodnotili kamerové záznamy. Budov posprejovaných nespecifickými nápisy ovšem v Karviné přibývalo. Do začátku června přijali policisté dalších šest oznámení. Různými nápisy a obrázky provedenými nesmazatelnými spreji nebo fixy bylo poškozeno celkem devět objektů. Operativní šetření, vyhodnocení veškerých dostupných indicií i místní a osobní znalost policistů obvodního oddělení je dovedla k čtyřiatřicetiletému muži.

Koncem června mu karvinští policisté v rámci zkráceného přípravného řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Muž s policisty spolupracoval, k trestné činnosti se doznal. Uvedl, že svého jednání lituje. Že to byla hloupost a byl trochu ovlivněn alkoholem. Také sdělil, že kdyby dostal možnost splátkového kalendáře, škodu, která byla vyčíslena na téměř 36 000 korun, by uhradil. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

V této souvislosti stojí za připomínku, že sprejerství je trestně postižitelné bez ohledu na výši škody. Nakreslit, namalovat či nastříkat byť z pohledu autora výtvarné dílo na nemovitost bez souhlasu jeho vlastníka není uměleckým počinem, ale trestným činem.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
28. 6. 2024

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem