Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Postrach chat skončil v rukou policie

BLANENSKO: Policisté rozkryli rozsáhlou majetkovou trestnou činnost. 

    Nejméně do jedenácti rekreačních chat u Černovic, Tasovic, Lhoty u Lysic a Touboře na Blanensku se vloupal v době od října 2009 do minulého týdne pětatřicetiletý muž z Břeclavska.  Jeho poslední výlet za lupem, na který se vypravil v pondělí 18. ledna 2010 do jedné z chat u Tasovic, však zřejmě neskončil podle jeho představ. Zadrželi jej totiž policisté.
    Policejní hlídka Obvodního oddělení v Černé Hoře společně s policejním psovodem vyrazila do Tasovic poté, co dostala informaci, že se v chatové oblasti, která byla v minulosti již několikrát narušena zloději a která byla policisty dlouhodobě sledována, pohybuje neznámá osoba. Přestože již byla tma a půl deváté večer, podařilo se policistům nalézt čerstvé stopy vedoucí směrem k lesu. Na stopu byl tedy nasazen služební pes, který po ní pokračoval lesním porostem, dále do obce Tasovice a následně do polí. Tudy pes vedl policisty asi tři kilometry k rekreační chatě, v níž se ještě zdržoval zloděj z Břeclavska. Policisté jej v chatě zadrželi a následně eskortovali na služebnu policie. Dalším šetřením zjistili, že se jedná o třikrát soudně trestaného muže, odsouzeného za majetkovou trestnou činnost. Ukázalo se také, že se v posledních měsících vloupal ještě nejméně do dalších deseti chat v okrese. Při těchto vloupáních vznikla na odcizených věcech škoda za víc jak 31 tisíc korun a poškozením zařízení, např. dveří, okenic, petlic, zámků, pak další škoda ve výši 22 tisíc korun. Ostatní trestná činnost tohoto pachatele je předmětem dalšího šetření.
     Blanensko je regionem s velkým množstvím rekreačních oblastí, které jsou stále častěji cílem zlodějů. Ti do nich míří zejména během podzimních a zimních měsíců, kdy jsou tyto budovy neobývané, nevyužívané a nekontrolované jejich majiteli. Počet případů vykradených chat a chalup tak rok od roku vzrůstá. Zatímco v roce 2007 policisté šetřili 39 vloupání do těchto objektů, v roce 2008 jich bylo už celkem 68 a v roce 2009 policisté řešili 84 vloupání do rekreačních objektů.
     Blanenští policisté se proto už druhým rokem zaměřují na boj proti této majetkové trestné činnosti množstvím kontrol, při nichž jim pomáhají také policejní psi či koně.

vytisknout  e-mailem