Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Postrach majitelů chat dopaden

TEPLICE - Rekreační objekty vykrádal 19letý recidivista; Touha ho stála peníze...  

Postrach majitelů chat dopaden
     Díky perfektní práci policistů z obvodního oddělení v Bílině se podařilo dopadnout zloděje, který se stal postrachem majitelů rekreačních objektů v katastru obce Hrobčice a okolí.
     Teprve 19letý mladík kradl v této oblasti od začátku letošního roku a za cíl si vybral zahradní a rekreační chaty. Do prvního objektu v Kučlíně se vloupal hned první lednový týden, v chatě ale nenašel nic cenného. Vydal se proto do Bíliny, kde se vloupal do dřevěné kůlny na pozemku u rodinného domu, kterou prohledal a odcizil z ní rádio, nástěnnou lampu a pracovní kalhoty.
     Poté se vrátil do okolí Hrobčic, kde se vloupal do dvou garáží, v jedné nenašel nic cenného, z druhé si odnesl dva třicetilitrové barely s motorovou naftou.
     Pak se zase vrátil k rekreačním objektům, během uplynulého víkendu se do jedné chaty pokusil neúspěšně vloupat a další dvě vykradl. Zajímaly ho hlavně měděné kabely, nářadí a potraviny, které si vzhledem k množství odcizených věcí, především kabelů, poschovával v okolním lese.
     Podezřelých zvuků ze zahrádkářské kolonie si ale všimli lidé, kteří přivolali bílinské policisty. Ti téměř dvě hodiny pátrali v přilehlých lesích po pachateli a nacházeli porůznu poschovávané věci, takže bylo jasné, že se někde v blízkosti zloděj schovává. Z lesa pak vyšel mladík, který si to namířil k silnici a z místa odcházel. Ze začátku policistům, kteří ho dostihli, tvrdil, že má u sebe jen své věci a ničeho se nedopustil. Na základě důkazů zajištěných na místě činu se však nakonec přiznal, že chaty vykradl. Celkem od začátku ledna odcizil věci v hodnotě kolem čtyř tisíc korun, dalších 11 tisíc budou stát majitele objektů náklady na opravy.
     Policisté následně zjistili, že mladý lapka je na policii jako doma, v loňském roce mu bylo několikrát sděleno podezření z krádeží. Zadrženého, který byl na začátku loňského roku podmíněně odsouzen za spáchání loupeže a následně ještě za krádeže k trestu obecně prospěšných prací, obvinili z přečinu krádeže a podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Pokud bude soudce návrh akceptovat, mohou snad majitelé rekreačních objektů v okolí Hrobčic spát o něco klidněji.
Postrach majitelů chat dopaden.mp3 
 
Touha ho stála peníze
     Kriminalisté dopadli 38letou ženu, která se v polovině ledna dopustila zvlášť závažného zločinu loupeže. Poškozený senior si do svého bytu pozval ženu, která ho již v minulosti navštěvovala za účelem poskytování sexuálních služeb. Známá si s jeho souhlasem vzala s sebou svou „kolegyni“, která po chvíli zůstala s mužem v bytě sama. Této situace využila, nastříkala mu do obličeje nezjištěný sprej a z bytu mu následně odcizila dva tisíce, telefon, vkladní knížku a klíče.
     Policisté na základě zjištěných indicií zjistili totožnost podezřelé ženy, kterou se souhlasem státního zastupitelství zadrželi a následně obvinili z loupeže, za kterou může jít až na deset let za mříže.
 
Kořist na útěku zahodil
     Až tři roky svobody může stát 23letého muže zřejmě nepřekonatelná touha po doušku něčeho ostřejšího. V polovině ledna odcizil v teplickém supermarketu kartonovou krabici s patnácti lahvemi rumu v celkové hodnotě jeden a půl tisíce korun, se kterou podlezl turniket a utekl bez zaplacení z prodejny.
     Opodál ale krabici zahodil, protože si všiml, že ho pronásledují zaměstnanci obchodu a s bednou se mu špatně utíkalo. Z místa činu se mu nakonec podařilo utéct, jedna lahev se následkem nárazu rozbila, další se mohly vrátit do prodeje.
     Policisté věc zprvu prověřovali jako přestupek proti majetku, jakmile však na základě získaných poznatků zjistili totožnost pachatele, případ překvalifikovali na trestný čin. Vyšlo totiž najevo, že muž byl v minulosti pro majetkovou trestnou činnost odsouzen, proto mu sdělili podezření z přečinu krádeže.
 
Vybílený byt
    Policisté sdělili podezření z přečinů krádeže a poškození cizí věci 26leté ženě, která „vybílila“ byt, který si pronajala v Teplicích. Z bytu, který měla od roku 2009 pronajatý, postupně odcizila kuchyňskou linku s žulovou pracovní deskou, hořák z plynového sporáku, termostatickou hlavici z radiátoru, digestoř a další vybavení bytu v celkové hodnotě přes dvacet tisíc korun. Uvnitř dále poškodila vybavení jako zásuvky, vypínače, nebo podlahu, náklady na uvedení do původního stavu dosáhly částky téměř deset tisíc korun. Pokud soud uzná ženu vinnou z přečinů, ze kterých je podezřelá, hrozí jí až dvouleté vězení.
 
K cennostem se nedostal
     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který se v centru Teplic vloupal do novinového stánku. Zloděj násilím překonal zámek vstupních dveří a vnikl do prostoru pro ukládání tiskovin. Do další části stánku, kde se nacházely tabákové výrobky a další cenné věci, které chtěl pachatel pravděpodobně odcizit, se však již nedostal. Nakonec tedy odešel z místa činu s prázdnou, poškozením interiéru a vstupních dveří byly zapůsobena škoda 1500 korun. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádeže ve stadiu pokusu, za který trestní zákoník stanoví až dvouletý trest odnětí svobody.
 
 
Teplice, 4. 2. 2014, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Teplice
tel. č. 974 439 207
email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem