Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Postrach trafik a večerek dopaden

LIBEREC - Loupil s nožem v ruce. 

22 let, nezaměstnaný, 11 loupeží, dosud netrestán – to jsou základní informace o pachateli, který byl postrachem večerek, trafik a v jednom případě i prodejny drogerie v Liberci.
 
Mladík pocházející z Liberce poprvé loupil 22. prosince 2010, tedy ve svých dvaceti letech. S kšiltovkou na hlavě, maskovaný šátkem a s nožem v ruce přišel do Večerky na Žižkově náměstí a vyhrožoval prodavačce smrtí, pokud mu nevydá peníze. Z obavy o svůj život mu vydala osm tisíc korun. Další dvě loupeže provedl již v roce 2011. V lednu přepadl s nožem v ruce prodejnu Večerky na Broumovské, v březnu ve stejné prodejně loupež zopakoval.
 
V roce 2012 loupil osmkrát. Jako první si v lednu vyhlédl prodejnu drogerie v Uralské ulici. Sem přišel také maskovaný, nebyl však už ozbrojen nožem, ale pistolí. Tu přiložil prodavačce k hlavě a chtěl peníze. V tomto jediném případě odešel s prázdnou. Prodavačka neuvěřitelně zariskovala a rozhodla se mu peníze nedat. Pachatel, aniž by ženě ublížil, z prodejny utekl.
 
Dalších pět loupeží provedl vždy ve stejné provozovně. V měsíci lednu, únoru a dubnu si vyzbrojený nožem přišel pro peníze do trafiky v ulici Hálkova. V březnu přepadl večerku na Žižkově náměstí a 27. března pak provedl svou poslední loupež, a to v Jáchymovské ulici, kdy s nožem v ruce přepadl prodavačku trafiky.
 
Kriminalisté z 1. Oddělení obecné kriminality Územního odboru Liberec velice detailně každý případ analyzovali a prováděli šetření. Práci jim ztěžoval nález ústavního soudu o elektronických komunikacích, kdy nemohli využít operativní techniky, tedy lokalizaci údajů prostřednictvím mobilního operátora. Veškeré poznatky tak museli získávat a vyhledávat fyzicky. I přes tento problém se kriminalistům podařilo pachatele loupeží 19. dubna 2012 poblíž bydliště v centru Liberce zadržet. Mladík byl velmi překvapený a nestačil klást žádný odpor. V době zadržení byl ozbrojen nožem, u sebe měl i šátek, kterým se při loupežích maskoval.
 
Pří následném výslechu se k loupežím, při kterých si přišel na bezmála padesát tisíc korun, doznal. Peníze vždy hned utratil za běžné věci, které potřeboval. Jak sám sdělil, prodejnu si vždy předem vytipoval. Upřednostňoval zejména provozovny, ve kterých pracovaly ženy. Pak vyčkával, až bude uvnitř prázdno a maskovaný a ozbrojený vstoupil dovnitř.
 
Policejní vyšetřovatelka mu v souvislosti s jedenácti případy sdělila obvinění ze zločinu loupeže dle § 173/1 trestního zákoníku a rovněž předala státnímu zástupci podnět, aby byl mladík vyšetřován vazebně. Ten následně soudce akceptoval. Pokud soud potvrdí mladíkovu vinu, hrozí mu až desetiletý trest odnětí svobody.
 

Kriminalisty také velmi překvapila reakce jedné z přepadených, která i přesto, že jí pachatel přiložil k hlavě zbraň, odmítla peníze vydat. V žádném případě tento postup neschvalují a nedoporučují. Na prvním místě je vždy ochrana života, na což by měli myslet i ti, kteří se do podobné situace dostanou. Je vždy lepší vyhovět požadavkům pachatele a uchránit si svoje zdraví, v krajním případě život.

Rekapitulace:
  •          pachatel nebyl dosud trestán;
  •          poprvé loupil ve 20 letech;

  •          v roce 2010 provedl 1 loupež, o rok později 2 a v roce 2012 provedl osm loupeží;

  •          provozovny si vždy předem vytipoval;

  •          zaměřoval se na provozovny, v nichž obsluhovaly ženy;

 

 
Co se u většiny případů shodovalo:
  •          popis pachatele;

  •          použití zbraně – ve většině případů se jednalo o nůž

Statistika loupeží:
Za celý rok 2011 vyšetřovali liberečtí kriminalisté 82 loupeží s 63% úspěšností objasnění - u 52 případů se jim podařilo pachatele vypátrat.

V letošním roce, k dnešnímu dni (23. 4. 2012), vyšetřovali kriminalisté 37 loupežných přepadení. U jednadvaceti z nich se jim podařilo odhalit konkrétního pachatele činu.
 
 
 
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
24. 4. 2012
 
 

 

vytisknout  e-mailem