Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Postřelen na honu

Tábor – Mašovice – Ublížení na zdraví z nedbalosti. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Policisté prošetřují okolnosti případu poranění honce (32), který byl v odpoledních hodinách neděle dne 17. února 2013 v lesním porostu v katastru obce Mašovice postřelen do obou dolních končetin. Důvodně podezřelým z jeho poranění je jeden z myslivců (54), který po obstoupení leče namířil svou nabitou kulobrokovou kozlici do míst, kde podle praskání větví a vyštěkání honicím psem očekával zraněnou černou zvěř. Aniž by pak jednoznačně identifikoval cíl, jedenkrát vystřelil. Poranění honce si vyžádalo zásah zdravotnické záchranné služby a jeho následný převoz a hospitalizaci v nemocnici.
Z důvodu objektivního posouzení všech skutečností policisté u aktérů provedli dechovou zkoušku na alkohol, a to s negativním výsledkem. Podezřelému střelci pro účely dalšího šetření odňali jeho zbraň. V případě prokázání viny se myslivec bude zodpovídat ze spáchání trestného činu, konkrétně přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti. Soud mu pak může uložit trest odnětí svobody na dobu až jednoho roku nebo trest zákazu činnosti. V případě způsobení těžkého ublížení na zdraví by pak střelci hrozil mimo jiné až trest odnětí svobody na dobu až čtyř let.
Nejen toto by myslivci měli mít důsledně na paměti a při lovu striktně dodržovat všechny bezpečnostní zásady, pokyny a pravidla.        
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
19. února 2013
 

vytisknout  e-mailem