Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Potápěči se vrátili z mise

Pomáhali už posedmé v Bosně a Hercegovině v odminování řeky Sávy. 

Bosna a Hercegovina 2015Bosna a Hercegovina 2015
Na začátku týdne se vrátil z dvou obtížných misí tým českých policejních expertů. Jednalo se o pokračování expertních misí, které odbor potápěčských činností úspěšně organizuje a realizuje od roku 2012. Letos potápěči nalezli několik desítek kusů nevybuchlé munice, které museli hledat až v půl metru hlubokém bahnitém dně a jednu leteckou pumu. V rámci uskutečněných realizací bylo doposud nalezeno, vyzdviženo a předáno ke zničení přes 4tuny nevybuchlé munice.

Pomoc expertního týmu spočívala v nalezení a vyzdvižení munice z určených lokalit ze dna řeky Sávy, poblíž obce Novi Grad a v distriktu Brčko. Český policejní tým byl složen z potápěčů Policejního prezidia ČR, policejních pyrotechniků, Zásahové jednotky KŘP Královéhradeckého kraje a Hasičského záchranného sboru Hlučín.

Hlavním partnerem při odminování jim byli místní příslušníci Federální civilní ochrany. Vyzdvižená nebo zničená munice byla výrazným bezpečnostním rizikem pro místní obyvatele. Řeka Sáva skrývá na svém dně ještě velmi mnoho nebezpečné munice, která pochází z dob válečných konfliktů. Letos potápěči mohli využít nové vybavení a speciální techniku, kterou získali díky projektům financovaných Evropskou unií.

Potápěčskou činnost vykonává přibližně 90 potápěčů. Za rok 2014 provedli téměř 430 akcí. Již od roku 2012 se zúčastňují policisté z Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku projektu MV ČR „Pomoc zemím západního Balkánu“, v jehož rámci provádějí výcvik a školení na území Bosny a Hercegoviny.

Také balkánská Aljazeera se zajímala o práci našich potápěčů a natočila s nimi krátkou reportáž, ve které potápěči popisují, jak složitá a nebezpečná je situace v samotné řece Sávě a jejím okolí.

6. září 2015
kpt. Bc. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

Bosna a hercegovina 2015

Bosna a hercegovina 2015 

Detailní náhled

Bosna a Hercegovina 2015

Bosna a Hercegovina 2015 

Detailní náhled

Bosna a Hercegovina 2015

Bosna a Hercegovina 2015 

Detailní náhled

Bosna a Hercegovina 2015

Bosna a Hercegovina 2015 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem