Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Potřebovali půjčit peníze

KROMĚŘÍŽSKO: Nakonec přišli o své vlastní. 

Kroměřížští policisté se v těchto dnech zabývají dvěma novými případy internetového podvodu.
O půjčkách přes internet již vědí své dva šestačtyřicetiletí muži. Oba si potřebovali půjčit peníze. První z nich si počátkem února letošního roku vyhlédl na internetovém portále webové stránky s inzerátem, který nabízel nebankovní půjčku bez ručitele na směnku. Inzerent vystupoval jako soukromý investor. Nevyžadoval potvrzení o příjmu a nepožadoval ani zástavu majetku. Muž si proto elektronickou poštou požádal o půjčku ve výši osmdesát tisíc korun. Poskytnutí této částky inzerent podmínil složením splátky ve výši téměř dva a půl tisíce korun. Po telefonické domluvě muž zaslal požadované peníze na bankovní účet, který mu údajný investor sdělil. Od té chvíle byl telefon inzerenta nedostupný a na maily nikdo nereagoval.
Také druhý muž pochodil obdobně. O půjčku ve výši dvě stě tisíc korun si zažádal letos koncem února. I on zaslal zálohu. V jeho případě se jednalo o částku ve výši bezmála pět tisíc korun. Poté se vše odvíjelo stejně jako u prvního skutku. Nedostupný telefon, maily bez odezvy.
Oba muži podvod na policii oznámili nezávisle na sobě. Přestože, každý z nich nalezl nabídku na jiných webových stránkách, putovaly jejich zálohy na stejný bankovní účet. Po majiteli účtu policisté nyní pátrají. Za trestný čin podvod mu hrozí až dva roky vězení.
 
20. dubna 2012, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem