Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pouliční fantom dopaden

ČESKÁ LÍPA - Okrádal děti o mobilní telefony. 

     Českolipští kriminalisté pátrali od počátku září po mladíkovi, který v České Lípě okradl přímo na ulici o mobilní telefon celkem sedm chlapců ve věku od 9 do 16 let. Za tímto účelem vyjížděl do města na kole a vyhlížel si přitom vhodné oběti.  Kradl na pěší stezce podél  řeky Ploučnice, na dětském hřišti na sídlišti Špičák v Žitavské ulici, poblíž vlakové zastávky v ulici Pod Holým vrchem, v ulici Boženy Němcové u městského fotbalového stadionu, před Základní školou Jižní nebo na lávce přes řeku Ploučnici. K tomu v šesti ze sedmi případů využíval stejný scénář, který byl jednoduchý a fungoval. Zeptal se jen : " Kolik je hodin? ". A když kluci vytáhli mobilní telefon, aby zkontrolovali čas, vytrhl jim ho z ruky a ujel s ním na kole. V jednom případě si ale 13 letému hochovi o vydání mobilního telefonu  rovnou řekl, a když mu nevyhověl, zbil ho, prohledal mu kapsy a telefon mu odcizil.

     V tomto týdnu ho policisté konečně zadrželi a v této souvislosti ho obvinili z přečinu krádeže a ze zločinu loupeže. Není jistě bez zajímavosti, že teprve 18 letý  Českolipan stál již v minulosti třikrát před soudem pro mladistvé pro svou předchozí majetkovou trestnou činnost. Soud mu za krádeže uložil podmíněný trest odnětí svobody v trvání 18 měsíců se zkušební dobou, která končí v roce 2014. Vzhledem k těmto okolnostem se policisté rozhodli podat podnět na jeho vzetí do vyšetřovací vazby, a to  zejména proto, aby ve své trestné činnosti nepokračoval.

     Na závěr dodáváme, že tento mladík není jediným usvědčeným pachatelem, který kdy kradl lidem mobilní telefony v ulicích České Lípy poté, co se jich zeptal na přesný čas. Proto buďte i nadále opatrní v situaci, kdy vás na ulici osloví neznámí lidé se zdánlivě nevinnou otázkou.

 

por. Bc. Ivana Baláková
15. října 2012

vytisknout  e-mailem