Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Použil zbraň a byl opilý

NÝRSKO - V druhé polovině měsíce listopadu vloni muž na veřejném prostranství večer pětkrát vystřelil. Přestupky ze zákona o zbraních. 

      Na obvodním oddělení v Nýrsku policisté dne 19. listopadu loňského roku přijali oznámení, že ve Strážově muž vystřelil opakovaně ze zbraně. Policisté vyjeli na místo a podezřelého pětapadesátiletého muže z Prahy vyzvali, aby se podrobil dechové zkoušce a přístroj naměřil 2,55 promile alkoholu. Policisté zjistili, že muž manipuloval s legálně drženou zbraní již v restauračním zařízení po osmnácté hodině, kdy porušil zákon o zbraních a před dvacátou hodinou šel z restaurace a pětkrát ze zbraně vystřelil.

      Policisté muže zadrželi a převezli do policejní cely a po provedení neodkladných úkonů byl muž propuštěn. Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví. Následujícím prověřováním bylo zjištěno, že ve věci nejde o podezření z trestného činu a věc byla odevzdána správnímu orgánu k projednání přestupku.

 

Podle Zákona o zbraních číslo 119/2002 Sb

Povinnosti držitele zbrojního průkazu

Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E nesmí  nosit zbraň nebo s ní na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném jakkoliv manipulovat, pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci.

Přestupek

Držitel zbrojního průkazu skupiny B až E,  se dopustí přestupku tím, že

 -nosí zbraň nebo manipuluje se zbraní na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném, přestože je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů anebo jiných návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci.   

              Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E, se dopustí přestupku tím, že střílí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, v rozporu s § 28 odst. 5, tj. Oprávnění držitelů zbrojních průkazů, kdy držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku.

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

8. února 2017

vytisknout  e-mailem