Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Používání bezpečnostních pásů

PLZEŇ – Použít během jízdy bezpečnostní pás je povinností každého. Stejně tak děti musí být přepravovány v zádržných systémech čili autosedačkách. 

      Ačkoli Česká republika patří již řadu let mezi země, kde je používání bezpečnostních pásů a bezpečnostních zádržných systémů (autosedaček) legislativně nařízeno, potýkají se plzeňští dopravní policisté každý den s těmi, kteří tuto zákonnou povinnost ignorují. Není snad žádná dopravně bezpečnostní akce, která by neodhalila takový přestupek.

       Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích má povinnost připoutat se nejen řidič, ale každá přepravovaná osoba, pokud je sedadlo bezpečnostními pásy vybaveno. V zákoně je však uvedeno i několik výjimek, kdy se lidé poutat nemusí. Jedna z nich se týká posádek vozidel ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému. Ty se nemusí poutat v případě, že řeší mimořádné události a použití bezpečnostního pásu může bránit v rychlém opuštění vozidla. Výjimka se vztahuje také na instruktory autoškol, řidiče při couvání a osoby menší než 150 centimetrů, ale zároveň starší 18 let. Zákon s výjimkou pamatuje i na zdravotní důvody řidičů či přepravovaných osob. Může se stát, že lékař z jakéhokoliv důvodu používání bezpečnostních pásů nedoporučuje. V tomto případě ale musí osobě vystavit potvrzení a člověk oproštěný od této povinnosti jej musí policistům na požádání předložit.  Z toho jasně vyplývá i povinnost mít tento i doklad neustále u sebe. Pokud se nejedná o stav trvalého rázu, musí být platnost lékařského potvrzení časově omezena a to na dobu jednoho roku.

     Pokud je ve vozidle přepravováno dítě, pak musí být umístěno v dětské autosedačce a to na všech typech komunikací. Při výběru autosedačky je důležité dbát na to, aby byla homologovaná a odpovídala věku, výšce a hmotnosti dítěte. Pokud kupujete sedačku tzv. z druhé ruky, dejte pozor, zda není poškozená. Při dopravní nehodě by totiž dost zásadně mohla ohrozit život či zdraví dítěte.  Dětské zádržné systémy jsou určeny pro děti menší 150 centimetrů a s hmotností nižší než 36 kilogramů.

Pravdy o (ne)používání bezpečnostních pásů

  • Pokud se nepřipoutáte, při nárazu vozu vaše tělo pokračuje stejnou rychlostí, jakou mělo vozidlo před nárazem, dokud nenarazí na čelní sklo, volant nebo airbagy (Newtonův zákon o setrvačnosti).
  • Pokud se nepřipoutáte, ohrožujete sebe i své spolujezdce, při nárazu vozidla je můžete zabít svým vlastním tělem.
  • Pokud máte ve vozidle airbag, musíte se poutat.  Airbag je doplňkový bezpečnostní systém. Pokud nejste připoutaní, může mít na vás „vystřelený“ airbag devastující účinek.
  • Na předním sedadle s airbagem nepřepravujte osobu menší 150 cm. Airbag je totiž konstruován tak, že počítá s osobou vyšší než 150 cm. Nižším osobám může při aktivaci způsobit vážná zranění v obličeji, v horším případě dokonce smrt zlomením vazu.
  • Dítě přepravujte vždy v autosedačce. 
  • Poutejte se i tehdy, když „je to jen kousek“.

por. Ing. Hana Štefflová
14. března 2017

vytisknout  e-mailem