Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Povinná výbava jízdního kola

Bezpečná cyklistika 

 

     Léto je v plném proudu a naše silnice jsou plné cyklistů. Vyznavači tohoto sportu však často podceňují základní pravidla. Denně se na silnici setkávám s cyklisty, kteří nemají zcela správně technicky vybavené jízdní kolo. Tato skutečnost však může vést i k dopravní nehodě, která ve většině případů končí zraněním cyklisty. Proto bych vám chtěla připomenout, čím vším by vaše kolo mělo být dle zákona vybaveno.

 * Dvě na sobě nezávislé účinné brzdy s odstupňovatelým ovládáním brzdného účinku. Jízdní kola pro děti předškolního věku vybavená volnoběžným nábojem s protišlapací brzdou nemusí být vybavena přední brzdou.

* Často zapomínané zaslepení volných konců trubek řidítek. Je to proto, aby vás při pádu otevřený konec řidítek nezranil.

* Stejně tak i zakončení ovládacích páček brzd, páčky měničů převodů, křídlové matice, rychloupínače nábojů kol, držáky a konce blatníků musí mít hrany obaleny materiálem pohlcujícím energii.

* Matice nábojů kol, pokud nejsou křídlové, rychloupínací nebo v kombinaci s krytkou konce náboje, musí být uzavřené.

* Pneumatiky a ráfky nesmí vykazovat trhliny, praskliny a jiné zjevné deformace, které by narušovaly bezpečnost jízdy.

* Jízdní kolo musí být dále vybaveno zadní odrazkou červené barvy, tato odrazka může být kombinována se zadní červenou svítilnou nebo nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností. Je dána i velikost odrazky, která nesmí být menší než 2000 mm2. Odrazka nebo světlo musí být pevně umístěna v podélné střední rovině jízdního kola nebo po levé straně co nejblíže k ní ve výši 250 - 900 mm nad rovinou vozovky. Cyklista může místo zadní odrazky použít i odrazové materiály umístěné na oděvu či obuvi cyklisty.

* Stejné parametry jako pro zadní odrazku, platí i pro přední odrazku. Rozdíl je pouze v barvě. Přední odrazka musí být bílé barvy a musí být umístěna v podélné střední rovině nad povrchem pneumatiky předního kola u stojícího kola.

   A na závěr vás ještě upozorním na zabezpečení jízdního kola. V těchto letních dnech evidujeme nárůst krádeží jízdních kol. Ať z různých sklepních prostor, tak ale i ze stojanů sportovních areálů či restaurací. Proto buďte na svůj majetek opatrní a než jej opustíte, pečlivě zkontrolujte, zda jste jej dostatečně zabezpečili před možným odcizením.

nprap. Ivana Telekešová, DiS.

vytisknout  e-mailem