Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Povodňová situace v MSK

MSK - průběžné informace související s nepříznivým stavem počasí. 

Neděle 24. září 2024

Případ nebezpečného vyhrožování

Majitelé nemovitostí při odklízení následků v povodněmi zasažených oblastech vynášejí kontaminované věci ze svých obydlí, a to ať již na odvoz a zničení či na následné vyschnutí, vyčištění a zpětného uschování. Toho však mohou využívat některé osoby, které vyjíždějí do oblastí, a to i přes vydaný zákaz hejtmana Moravskoslezského kraje, tyto prostory monitorují a mohou mít snahu některé z věci odnést či odvést, a to bez souhlasu majitelů. Policisté se při výkonu služby v těchto oblastech, mimo jiných činností, zaměřují samozřejmě i na takové jednání osob a kontrolují dodržování vydaného rozhodnutí.

Včera ve podvečerních hodinách jsme přijali oznámení o konfliktu mezi několika osobami v Bohumíně. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že zde měli dva muži přijet vozidlem do záplavami zasažené městské části Pudlov a vybírat některé z věcí, které vynesli majitelé před domy. Toho si všimli místní občané, kteří dvojici mužů nejdříve upozornili, aby tak nečinili. Ti však na to nereagovali a došlo k fyzickému konfliktu s dalšími dvěma místními muži. Přitom jedna osoba utrpěla zranění lehčího rázu a byla jednorázově ošetřena v nemocnici. Případ prověřují karvinští kriminalisté, kteří vyslýchají zúčastněné osoby a zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu nebezpečného vyhrožování.

Dvojice mužů (15 let a 47 let), která se pohybovala v záplavami zasažené oblasti i přes vydaný zákaz hejtmana Ms kraje je podezřelá z přestupkového jednání. Policisté i toto jednání zadokumentovali a oznámí příslušnému správnímu orgánu k projednání.  

V souvislosti s tímto případem nabádáme občany, aby z důvodu předcházení možného konfliktu, který může přerůst i ve fyzické napadení, kontaktovali bezodkladně policisty, např. na lince 158, kdy ve veškerých povodněmi zasažených oblastech je zvýšený výkon služby a policisté od oznámení mohou být na místě události během velmi krátkého času.  

mjr. Bc. Pavla Jiroušková

Pátek 20. září 2024

V záplavou zasaženými oblastmi evidujeme celkem sedm případů rabování. Jedná se o místa Krnov, Opava, Ostrava a Bohumín. Odcizené bylo např. sportovní vybavení, jízdní kola, koloběžky či zálohované sudy. Škoda celkem činí několik desítek tisíc korun. Některé z podezřelých osob již byly obviněny.  

mjr. Pavla Jiroušková

Úterý 17. září 2024

Případy majetkové trestné činnosti v povodněmi zasažené oblasti

Moravskoslezští policisté v souvislosti s výkonem služby v zatopených oblastech zaznamenali prozatím tři případy majetkové trestné činnosti v oblastech postižených povodněmi.

O prvním případu jsme informovali včera –  Poškozenou je soukromá společnost. Nadále ostravští policisté na věci pracují.

V Krnově policisté zaznamenali případ zcizování majetku jedné z místních firem, která byla zasažena povodněmi. Zadrželi jednu osobu, u které zajistili několik firemně označených zálohovaných sudů. Na případu pracují kriminalisté a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu krádeže.

Třetí případ evidují policisté v Opavě. Při výkonu služby v povodněmi zasažené oblasti Opava – Kateřinky zjistili pohyb osob v objektu lékárny. Okamžitě byl na místo vyslán policejní kynolog se služebním psem, který objekt propátral a nalezl dvě ukrývající se osoby. Při ohledání místa policisté zajistili také zboží, které bylo nachystáno k odcizení. Se zadrženými činíme procesní úkony a dále na případu pracují opavští kriminalisté.

mjr. Jiroušková Pavla

Policisté v terénu: Záchrana řidiče z kamionu uvíznutém ve vodě a další záchrany

V neděli jsme informovali o muži, kterého policisté speciální pořádkové jednotky a obvodního oddělení Krnov společnými silami zachránili, když ho vytáhli z rozbouřené řeky protékající Krnovem. Těchto pokud můžeme nazvat světlých chvílích v době, kdy občané se potýkají s následky povodní a složky IZS a další pracují pro jejich bezpečí na maximum, je více. Nabízím Ostravu a Bohumín:

  • Ostrava: V neděli v noci, krátce před 22. hodinou, slyšely 2 hlídky policistů obvodního oddělení Ostrava Mariánské Hory volání o pomoc ze zatopeného místa u jednoho ze zdejších nákupních center. Policisté společně s hasiči nasedli do člunu a přiblížili se ke dvojici. Pro jejich záchranu seskočili policisté ze člunu, vstoupili do vody a pomohli mužům do bezpečí.
  • Bohumín: V neděli kolem 21. hodiny přijali policisté urgentní volání řidiče, který je v odstaveném kamionu a zaplavila ho voda. Nemůže se již z vozu dostat ven. Na místo vyrazili okamžitě policisté naší speciální pořádkové jednotky. Kamion byl odstaven v Bohumíně poblíž dálnice, kdy voda byla v té oblasti vskutku vysoká. Policisté nezaváhali ani na minutu, neboť řidič byl evidentně ohrožen. Dva policisté oblékli suché obleky (speciální ochranné oblečení pro pohyb ve vodě) a vyrazili směrem k vozidlu. Podařilo se jim muže z kamionu vyprostit. Drželi ho, ať jej neunese proud, pomáhali si i pádly. Voda jim sahala po prsa. Podařilo se jim s maximální opatrností přiblížit na suché místo a předali kamioňáka kolegům. 56letý muž byl vyčerpaný a prokřehlý, policisté mu poskytli první pomoc, včetně zajištění tolik potřebného tepelného komfortu a předali ho do rukou zdravotníků. Dle předběžných informací měl zůstat v zaparkovaném kamionu a zřejmě očekával, že voda bude klesat, ale ta naopak stoupala.
  • Bohumín: A v neděli se záchranná akce odehrála také v Bohumíně. Po poledni nám oznámili občané, že u cesty leží nehybně osoba. Policisté speciální pořádkové jednotky okamžitě vyrazili na místo, kde naproti bytovému domu nalezli na podmočeném náspu schoulené tělo. První pomoc, zajištění životních funkcí zcela zjevně podchlazené osobě, samozřejmě transport na suché místo a za chvíli již předání osoby zdravotníkům. Co dodat, asi mu policejní hlídka zachránila život…

por. Mgr. Soňa Štětínská

Pondělí 16. září 2024

18:00 hodin, potvrzení dalších dvou osob bez známek života (jedna osoba nalezena ve vodě, druhá v bytě)
Již jsme informovali o utonulé ženě nalezené ve vodním toku u Krasova na Bruntálsku. Aktuálně lze potvrdit, že policisté se zabývají u dalších dvou osob prověřováním příčin a okolnostmi jejich úmrtí. Dnes odpoledne vyplavila voda v Krnově tělo bez známek života, informace i nadále zpracováváme a zabýváme se souvislostmi. Rovněž dnes byl bez známek života nalezen v jednom z krnovských bytů muž. Byt byl zasažen vodou, policisté prověřují veškeré okolnosti.

Doprava (17:00 hodin)

V průběhu dne nebyly zásadní změny v průjezdnosti silnic, situace se změnila až odpoledne. Aktuálně:

Bruntálsko: I/45 Nové Heřminovy – Zátor uzavřena silnice; ostatní komunikace 1. tříd bez zásadních omezení
Okres Fr. Místek: v tomto regionu kraje máme všechny silnice 1. tříd průjezdné
Karvinsko: silnice 1. tříd průjezdné, jen upozorňujeme na omezený provoz na I/67
ovojičínsko: policisté korigují dopravu na I/57 mezi Kunínem a Hladkými Životicemi

V okrese Opava jsou silnice 1. tříd průjezdné.

Ostrava:
-            Uzavřena je silnice 1/56 Hlučínská v obou směrech, tedy od Ostravy – Přívozu na Hlučín a opačně
-            Uzavřena je v obou směrech frekventovaná silnice Mariánskohorská, již od křižovatky s ulicemi 28. října a Opavská (Vodárna) směrem do centra i opačně (směr z Poruby na centrum a opačně je bez omezení)
-            Bez omezení je obnoven provoz na ulici Rudné, což je jedna z páteřních ostravských komunikací

Dálnice D1: stále platí avizované uzavření v těchto úsecích
-            Úsek dálnice D1 MÚK Bělotín 311. km až MÚK Mankovice 321. km je ve směru na Ostravu uzavřen (tranzit veden po D 48 směr Nový Jičín a Frýdek-Místek)
-            Úsek dálnice D1 v km 354 – 372 (Ostrava – Bohumín) je v obou směrech uzavřen. Jediný sjízdný úsek je MÚK Klimkovice – MÚK Rudná
-            Provoz v Klimkovickém tunelu je bez omezení

Nepozbyla platnosti informace o maximální opatrnosti při jízdě po komunikacích, které byly po zaplavení zprůjezdněny. Rovněž prosím, dbejte všech opatření, kterými cílíme k zajištění vaší bezpečnosti.

Informace k 12:30 hodin (dopravní situace neměnná od dnes ráno poskytnutých informací):

v této chvíli můžeme potvrdit, že od počátku povodní disponujeme informací o dvou osobách, které byly viděny ve vodních tocích, konkrétně jedna v Krnově a jedna v Opavě. Utonulá potvrzená osoba je stále jen jedna, a to žena nalezená ve vodě u Krasova na Bruntálsku. Policisté se okolnostmi utonutí zabývají, nicméně naše práce je ztížena díky povodňové situaci v místě.

K dotazům na rabování toliko, že aktuálně můžeme hovořit o jednom zaznamenaném případu v Ostravě, poškozenou byla soukromá společnost. Policisté na případu pracují. Každopádně policisté jsou v místech a lokalitách, kde probíhaly evakuace, reagujeme na vlastní zjištění, rovněž tak na oznámené věci.

Doprava (8:50 hodin)

Situace se na komunikacích mění každou chvíli, dle stavu opadání vody. Stále zatopeno je množství silnic různých tříd v Opavě, Krnově, na Novojičínsku je aktuálně neprůjezdná silnice 1/57 Kunín – Hladné Životice, na Bruntálsku silnice Holčovice – Hynčice.

Aktuálně dále stěžejně:
-            Úsek dálnice D1 MÚK Bělotín 311. km až MÚK Mankovice 321. km je ve směru na Ostravu uzavřen (tranzit veden po D 48 směr Nový Jičín a Frýdek-Místek).
-            Úsek dálnice D1 v km 354 – 372 (Ostrava – Bohumín) je v obou směrech uzavřen. Jediný sjízdný úsek je MÚK Klimkovice – MÚK Rudná.

Pokud dojde ke zprůjezdnění komunikací, počítejte prosím s nánosy bahna a podobně, jízdu přizpůsobte stavu komunikace a svým schopnostem, opatrně. Policisté stále přijímají opatření související s uzavírkami cest či jejich částí.

Nález bezvládného těla 

Nyní můžeme aktuálně potvrdit, že včera odpoledne bylo ve vodě u obce Krasov na Bruntálsku nalezeno bezvládné tělo. Místo je odříznuté velmi silným tokem, proudem vody, nicméně policisté v místě pracují.  

por. Mgr. Soňa Štětínská

--------------------------------------------------------------------------------

Neděle 15. září 2024

I dnešní den přinesl spousty událostí v souvislosti s povodněmi…

Policisté z Moravskoslezského kraje přes celou noc a v průběhu dnešního dne pomáhali při evakuacích stovek osob v celém kraji. Byli jsme posíleni o policisty z jiných krajů a z Ředitelství služby cizinecké policie, v neposlední řadě byl využit policejní vrtulník k evakuaci osob, které byly odříznuty od pomoci, nebylo možno se k nim jinou cestou dostat.

I přesto, že na mnoha místech přes den svítilo slunce, nebyla situace vůbec jednoduchá. Policisté po celou dobu pomáhali a stále pomáhají s evakuací napříč celým Moravskoslezským krajem. V odpoledních hodinách policisté ze speciální pořádkové jednotky a obvodního oddělení Krnov díky okamžité reakci a nasazení všech sil vytáhli muže z divoké řeky na ulici Albrechtická v Krnově a poskytli mu první pomoc.

Aktuálně provádíme evakuaci v části Ostravy-Poruby za pomocí člunu, ale také v Bohumíně a Opavě.

Stále platí uzavírka Klimkovického tunelu, dálnice D1 v úseku 361 km v obou směrech uzavřena, ulice Rudná 1/11 na 283 v obou směrech neprůjezdná, a také cesta na Opavu je stále neprůjezdná.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sobota 14. září 2024

Shrnuté informace, které souvisí s nepříznivým počasím. Samozřejmě se jedná o stav, který byl či právě aktuálně je. Situace se vlivem deště může měnit každou chvilku.

Také policisté v Moravskoslezským kraji posílili již od pátku výkon služby. Jsme připraveni za jakékoliv situace zasáhnout a poskytnout veřejnosti maximální pomoc. Situaci monitorujeme a okamžitě reagujeme na aktuální problémy, které v souvislosti s deštěm narůstají. Samozřejmě spolupracujeme se všemi složkami integrovaného záchranného systému, samosprávou, městskými policisty a dalšími zainteresovanými subjekty.

Co se týká bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, tak policisté od včerejšího večera monitorovali situaci, v případě zásahu hasičů – např. spadlý strom, spolupracovali a spolupracují v souvislosti s řízením dopravy při odstraňování následků a dále komunikují se správci jednotlivých komunikací.

V současné době napříč Moravskoslezským krajem byly či jsou evakuovány stovky osob. Policisté budou po celou dobu monitorovat evakuovaná místa, aby nedocházelo k rabování. V souvislosti s tímto do současné doby neevidujeme žádné protiprávní jednání. Prosím, dbejte pokynů složek IZS a buďte opatrní.

Aktuální čas 17:00 hodin

Další informace k povodňové situaci:

Plavba na paddleboardu

Operační důstojní v odpoledních hodinách přijal oznámení, že v Polance nad Odrou na rozvodněné řece Odře nasedají tři osoby na paddleboard a plují směrem do Ostravy-Zábřeh. Oznámením jsme se okamžitě začali zabývat. Zhruba do 20 minut policisté z oddělení hlídkové služby Ostrava našli dva muže a jednu ženu na paddleboardu, již v Ostravě-Zábřehu, kteří na jejich výzvu řeku opustili. Naštěstí se takové chování obešlo bez zranění.

Silnice I/45 mezi Bruntálem a Krnovem – obec Zátor vozovka pod vodou.

Silnice I/56, 43,5 km – voda na komunikaci v obou pruzích. Z Ostravy do Frýdku-Místku silnice neprůjezdná, policisté provádí odklon dopravy přes Novou Bělou a Vratimov.

Silnice 463 – mezi Skřípovem a Bílovcem uzavřena.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktuální čas 15:00 hodin

Uzavření klimkovického tunelu na dálnici D1 – v současné době tunel bez elektřiny, objízdná trasa velena přes Klimkovice do Ostravy-Poruby. Zhruba po dvanácté hodině  téměř do patnácté hodiny byl tunel bez elektřin a neprůjezdný.  Nyní je tunel bez omezení, podařilo se obnovit energii v tubusu.

Bruntál, Opava, Nový Jičín – všechny mosty přes řeku Opavu do Polska z naší strany uzavřeny

Nové Heřminovy – silnice II/451 mezi obcemi Nové Heřminovy, Široká Niva – voda z řeky Opava mimo koryto vody za obcí Kunov.

Silnice číslo 11 z Havířova směr Ostrava vozovka uzavřena. Hlídkou prováděn odklon dopravy přes ulici Těšínská přes Šenov.

Studénka, Nová Horka(Nový Jičín) – krátce po půl dvanácté došlo k dopravní nehodě osobního vozidla jedoucího z Nové Horky do Bartošovic. Podle prvotních informací řidič (r. 1996) vozidla Škoda Octavia, ještě před mostem se s autem dostal vlivem deště do tzv. aquaplaningu, přičemž následně sjel ze svahu a střechou dolů zůstal ležet částečně v železniční trati. Řidič z vozidla stačil vystoupil, kdy po chvíli místem projížděl osobní vlak, který jen „lehce“ do boku auta narazil a vozidlo pootočil mimo profil kolejové tratě. Ve vlaku cestovalo celkem 7 osob, dle informací by tyto měly být bez zranění. V osobním vozidle cestoval pouze řidič, který by měl mít lehké zranění. Dechová zkouška byla negativní. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policisté na místě koordinují dopravu.  

Hodslavice (Nový Jičín) – silnice I/57 uzavřena, provádí se evakuace osob.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktuální čas: 10:55 hodin

Situace napříč krajem:

Ostrava-Přívoz - v brzkých ranních hodinách došlo na ulici Mariánskohorská k ucpání kanalizace, kdy se zatopil podjezd „Myší díra“ u křižovatky s ulicí Cihelní. Do podjezdu vjela řidička s osobním vozidlem Škoda Fabia, přičemž auto zůstalo stát ve vodě, celé pod hladinou. Policisté z oddělení hlídkové služby okamžitě zareagovali a z ponořeného vozidla dívku vyprostili. Událost se naštěstí obešla bez zranění.

Ostrava - ulice Na Hrázi došlo k evakuaci zhruba šesti osob. Policisté spolupracovali také na evakuaci osob z rodinného domu Ostravě-Svinově, kde je zaplavena ulice Kutnohorská.

Ostrava – Rudná silnice ve směru z Ostravy na Havířov zavřena.

oblast kolem Šenova zatopená.

Ostrava Svinov – vodní tok Porubka se vylila a silnice je zaplavena.

Vřesina u Ostravy – zde došlo k evakuaci zhruba deseti osob za pomocí městských a státních policistů.  

Stará Bělá – ulice Mitrovická je neprůjezdná vlivem rozvodněného toku - Starobělský potok.

Sedlnice (okr. Nový Jičín) - došlo k uzavření silnice vedoucí od kruhového objezdu ze směru od Mošnova do obce Sedlnice, ze směru od Studénky směrem do obce a ze směru od obce Bartošovice. Úsek je zatopený vodou do výšky zhruba 30 cm, což se může měnit dle síly deště.

Vrbno pod Pradědem – část Mnichov v blízkosti řeky Opavy, došlo k evakuaci osob.

Rychvald – na ulici Parcelní došlo k evakuaci zhruba dvaceti rodinných domů.

Silnice číslo 4666 mezi obcemi Háj ve Slezsku a Hrabyně – silnice je zaplavena.

Silnice 45813 uzavřená z města Albrechtic na Linhartovy.

Silnice 4589 – v obci Branticích v úseku od silnice číslo 45 do obce.

Okres Opava – z polské strany došlo k uzavření všech mostů přes řeku Opavu – od Úvalna až do Opavy. K uzavření mostu dojde z naší strany – umisťuje se dopravní značení.

Petrovice u Karviné – uzavřeny oba hraniční přechody.

Doporučení:

Vyhněte se rizikovým místům či nezodpovědnému chování. Zvažte pobyty v lesích (má být vítr a voda), nechoďte blízko vodních toků, nevyjíždějte, pokud to není nutné na cesty zejména do ohrožených oblastí a na silnicích se obecně chovejte s maximální opatrností a ohleduplností.

V neposlední řadě znovu připomínáme, dbejte pokynů a informací od záchranných složek a pomáhajících subjektů, zbytečně neriskujte a současně, pokud to samozřejmě situace dovolí, vnímejte také své okolí. Jejich informace z místa jsou pro záchranné složky velmi cenné. Prosím, buďte opatrní.

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

paddleboard_1

paddleboard_1 

Detailní náhled

záchrana_řidič_kamionu

záchrana_řidič_kamionu 

Detailní náhled

záchrana_řidič_kamionu_06

záchrana_řidič_kamionu_06 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem