Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Povodňová situace v Olomouckém kraji

OLOMOUCKÝ KRAJ - průběžné informace související s nepříznivým stavem počasí. 

Shrnutí informací souvisejících s nepříznivým počasím. Situace se vlivem deště a povětrnostních podmínek mění každou chvíli.

Policisté napříč Olomouckým krajem posílili na základě předpovědi a vyvíjející se situace od pátku výkon služby. Jsme připraveni pomoci jak veřejnosti, tak ostatním složkám IZS, především asistujeme hasičům a také starostům obcí. Od sobotního dne jsme pomáhali s evakuací osob v zasažených oblastech na Jesenicku a Šumpersku, kde je situace v rámci Olomouckého kraje momentálně nekritičtější. Výkon služby posilujeme také o policisty z dalších krajů.

Do dnešního dne (15.9.) došlo k celé řadě uzavírek pozemních komunikací. Situaci na silnicích monitorujeme a v případě potřeby uzavíráme další komunikace. Celou situaci na mnoha místech napříč Olomouckým krajem komplikuje vítr, který vyvrací stromy. Sledujte průběžně uzavírky a těmto se vyhněte. Pokud nemusíte, nevyjíždějte!

Tragickou událost řešíme v obci Lipová-lázně, kde došlo v sobotu 14. září kolem 17. hodiny k pádu auta do rozbouřené řeky Staříč. Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř. Stále pátráme po vozidle i osádce.

V současně době napříč Olomouckým krajem došlo k evakuaci stovek osob. Evakuovaná místa monitorujeme a dohlížíme na veřejný pořádek. Snažíme se zamezit rabování.

Aktuálně se nelze dostat do města Jeseník. Komunikace jsou pod vodou a uzavřené. Na Šumpersku došlo na několika místech k protržení protipovodňových hrází.

Nepodceňujte situaci. V případě evakuace uposlechněte a evakuujte se do bezpečí. Zabezpečte si dům, zavřete okna a zamkněte dveře. S sebou si vezměte cenné věci a finanční prostředky. Dbejte pokynů složek IZS a buďte na sebe opatrní!

por. Mgr. Ivana Skoupilová
15. září 2024 9.30 hod.

vytisknout  e-mailem