Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Povodňové zpravodajství

MSK - 20. května 2010 

     Při mimořádných událostech, mezi které bezpochyby povodně patří, se vždy ověří připravenost a spolupráci integrovaných záchranných složek. Policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje mají s povodněmi již zkušenosti z minulých let. Proto ani letos nebyli zaskočeni. Od první chvíle, kdy počaly přicházet informace o neutěšeném stavu na vodních tocích, v souvislosti s přetrvávajícím nepříznivým počasím, konali. Situaci od prvních okamžiků monitorovali a v postižených oblastech kraje ihned přijímali nezbytné kroky. Vedení moravskoslezských policistů se pravidelně zúčastňovalo zasedání Povodňové komise Moravskoslezského kraje, kterou svolával hejtman našeho kraje. Uniformovaní policisté znásobili své počty v terénu. Dopravní policisté zajišťovali regulaci dopravy a průjezdnost na kritických místech v postižených oblastech. Situaci monitorovali rovněž z vrtulníku. Pružně zareagovali na stávající situaci a na dálničním oddělení Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje zřídili informační linku 596 110 927, na které policisté dvacet čtyři hodin denně poskytovali informace o aktuální silniční situaci v kraji. Od zveřejnění této telefonické linky ve sdělovacích prostředcích zaznamenali stovky telefonátů denně a to nejen od běžných občanů. Aktuální dopravní informace v kraji od policistů přebírali veškeré sdělovací prostředky s celostátní působností. Dotazy přicházely i z jiných povodněmi postižených krajů (Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Jihomoravský kraj), dokonce i ze zahraničí (Polsko, Slovensko). Všem tazatelům policisté poskytli požadované informace v rozsahu našeho kraje. V případě dotazů jiného druhu, policisté tazatele nasměrovali na příslušné krizové linky, kde občané mohli obdržet relevantnější informace.
 
      Na evakuované oblasti i nadále dohlíží policisté pořádkové služby. Jak jsme již v předchozích dnech uvedli, v souvislosti s povodněmi jsme zaznamenali pouze jeden případ majetkového charakteru na Ostravsku, kde došlo k vloupání do částečně zaplaveného objektu. Na základě oznámení občanů policisté dálničního oddělení Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje na místě zadrželi tři osoby při krádeži jízdních kol z objektu. Z trestného činu krádeže byli všichni tři muži již obviněni.
 
     Dle předběžných informací o stavu vodních toků se situace na mnoha místech zlepšila, voda opadává. Lidé se v postižených oblastech vracejí do svých domovů. Moravskoslezští policisté zlepšující se stav nepodceňují. I nadále v postižených oblastech ve zvýšené míře monitorují a řídí dopravu na komunikacích, dohlíží na bezpečnost občanů a ochranu majetku a při záchranných pracích spolupracují se zúčastněními subjekty. Nyní také pro bezpečnost občanů zajišťují místa, kde následkem dlouhotrvajících dešťů došlo k uvolnění svahu a sesuvu zeminy (Frýdecko-Místecko a Havířovsko).
 
     Podrobnější informace za své regiony i nadále poskytují kolegové preventivně informačních skupin jednotlivých územních odborů v kraji.
    
                                                                                                                          
por. Bc. Darina Majková
komisař         

vytisknout  e-mailem