Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Požár domu s pečovatelskou péčí

Složky integrovaného záchranného systému dnes nad ránem společně zasahovaly u požáru domu s pečovatelskou péčí v Praze 9. 

 

Dnes nedlouho po druhé hodině ráno přijali operátoři tísňové linky oznámení, ve kterém oznamovatelka uvedla, že v ulici kpt. Stránského v Praze 9 hoří byt ve druhém patře panelového domu s pečovatelskou péčí. Na místo okamžitě vyrazili policisté z místního oddělení, speciální pořádkové jednotky a péjáci oznámení prověřit. Již z dálky bylo vidět, že se zakládá na pravdě, neboť uvedený byt již pohltily plameny. Policisté tak okamžitě začali se záchranou obyvatel z osmiposchoďového panelového domu, v čemž je následně vystřídali hasiči, neboť prostory domu byly značně zakouřené a pohyb uvnitř byl možný pouze v dýchacích přístrojích. Postupně tak bylo z domu vyvedeno a zachráněno na devadesát osob z toho čtyřicet vozíčkářů. Zachránění byli následně umístěni do čtyř evakuačních autobusů dopravního podniku a ihned jim byla zdravotníky poskytnuta neodkladná péče, případně první pomoc. Tu vyhledalo i pět policistů, kteří se při záchraně nadýchali zplodin. Po ošetření však nebyl nutný převoz do nemocnice a tak pokračovali ve výkonu služby. Při požáru bohužel zemřela jedna žena spolu se svým asistenčním psem. Kolem půl páté se obyvatelé zasaženého domu mohli postupně vrátit do svých bytů i v tomto případě jim pomáhali policisté spolu s hasiči. Na místo se posléze dostavili i kriminalisté s vyšetřovatelem hasičů, kteří budou zjišťovat příčinu vzniku požáru.

Zákroku se zúčastnilo několik desítek pražských policistů a také strážníků městské policie, kteří uzavřeli dotčenou oblast a na místě řídili dopravu.

Zachráněno bylo i deset asistenčních psů, čtyři kočky, papoušek a ještěr, ty si do své péče převzali veterináři.

por. Mgr. Jan Rybanský – 14. listopadu 2019

 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem