Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pozměnění data na neschopence je trestné

VSETÍNSKO: Za padělání a pozměnění veřejné listiny hrozí tříletý trest.  

Dalšího muže obvinili v těchto dnech policisté z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, jelikož si přepsal na potvrzení o pracovní neschopnosti termín ukončení neschopnosti, čímž si pobyt doma prodloužil.
 
Jedenatřicetiletý muž z Nového Hrozenkova byl koncem loňského roku v dočasné pracovní neschopnosti. Měl nastoupit do zaměstnání, ale termín nástupu se mu moc nehodil, proto se rozhodl přepsat datum ukončení neschopnosti. Pobyt doma si tak prodloužil o deset dnů. Při nástupu do práce pak přinesl účetní doklad o ukončení pracovní neschopnosti. Té se ale datum nepozdával, proto vyrozuměla okresní správu sociálního zabezpečení. Ošetřující lékař pak doložil skutečný termín pracovní neschopnosti jedenatřicetiletého muže, který byl o deset dnů kratší. Muž při výslechu uvedl, že vůbec netušil, že by se jednalo o veřejnou listinu a neuvědomoval si důsledky svého počínání.
 
Policisté z Karolinky mu před několika dny předali záznam o sdělení podezření z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny. Hrozí mu až tříletý trest odnětí svobody.
 
Ze stejného trestného činu je podezřelý i dvaatřicetiletý muž z Jablůnky, který si vloni na podzim prodloužil přepsáním data o ukončení neschopnosti pobyt doma o čtyři dny.
 
V letošním roce jsou to jediné dva případy padělání neschopenky, které jsme šetřili.
 
 
14. května 2015, por. Mgr. Lenka Javorková
 
 
 

vytisknout  e-mailem