Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

POZOR! Co najdete, není automaticky vaše

Opak si ale zjevně myslí lidé, po kterých nyní pátráme. Našli věci za desítky tisíc korun, které ale oprávněným majitelům nevrátili. 

První takový případ prošetřují policisté z místního oddělení Krakovská od posledního březnového dne. Tehdy šla skupinka šesti osob, konkrétně dva muži, dvě ženy a dvě děti, od Hlavního nádraží na Václavské náměstí.

Při průchodu ulicí Růžová si jedno z dětí všimlo prstýnku ležícího na chodníku. Nelenilo a šperk pod dohledem starších osob okamžitě zvedlo. Celá skupinka poté odešla směrem k ulici Jindřišská, aniž by byť na vteřinu kdokoliv z nich zaváhal a například hledal oprávněného majitele.

Jak jejich cestu, tak samotný nález zachytily bezpečnostní kamery.

Poškozená, která prstýnek chvíli před tím ztratila, ho následně při podání trestního oznámení ohodnotila na jedno sto tisíc korun.

Druhý, meritorně hodně podobný, ne-li stejný případ prošetřují policisté z místního oddělení Žižkov od třetího dubna. Tehdy dívka, lépe řečeno mladá žena, využila pohodlí masážních křesel v nákupním centru na pražské Flóře. Avšak tento chvilkový relax jí ve finále vyšel poměrně draho.

Poté co si v křesle pohověla, se zvedla a s kamarádem, či partnerem odešla pryč. Při tom si ale vůbec nevšimla, že v křesle zapomněla svůj luxusní mobilní telefon v hodnotě téměř třicet tisíc korun.

O poznání pozornější ale byly dvě ženy ve věku mezi padesáti a šedesáti lety. Jakmile se totiž roztržitá dívka vzdálila, tak ony promptně přispěchaly ke křeslu. Jedna z nich telefon ležící na sedáku křesla doslova zasedla, kdy v mžiku aparát z této „pasti“ vyprostila, uschovala do své kabelky a se svou souputnicí odešly pryč.

Celou situaci zachytila bezpečnostní kamera, kdy z jí pořízených záběrů je zcela zřejmé, že tyto dámy na křesla relaxovat určitě nepřišly.

Byť policisté z obou služeben provedli celou řadu úkonů ke ztotožnění hledaných a k vypátrání předmětných věcí, nepodařilo se doposud najít ani jedno.

Proto se z tohoto místa obracíme s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud byste kdokoliv poznal osoby zachycené na záběrech bezpečnostních kamer a věděl jste, kde tyto osoby například přebývají, nebo se pohybují, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Nutno také připomenout, že ponecháním si nalezené věci se vystavujete trestnímu stíhání pro přečin zatajení věci, za což hrozí případnému pachateli trest odnětí svobody od jednoho do osmi let.

por. Mgr. Tomáš Hulan 18. 4. 2016

vytisknout  e-mailem