Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pozor, když prodáváte věci přes internet! Můžete přijít o všechny peníze z účtu!

VYŠKOVSKO: Nikdy při prodeji nezadávejte údaje z platební karty, ani se nepřihlašujte přes zaslaný odkaz do internetového bankovnictví!!!! 

Nejen k policistům na Vyškovsku, ale i jinde přichází nešťastní lidé, kteří přišli třeba i o všechny peníze na bankovním účtu. Přitom chtěli jen prodat nějakou věc před internetový prodejní portál. Velmi často jsou to maminky na mateřských dovolených. Lidé jsou zvyklí nakupovat přes internet a vyplňovat údaje k platební kartě nebo platit přes internetové bankovnictví. Ve spěchu nebo i radosti, že danou věc prodají, si neuvědomí, že když něco prodávají a kupující má zaslat peníze, je NEBEZPEČNÉ, aby kupující znal údaje k jejich platební kartě! Jako například žena z Vyškovska, které z účtu během chvíle zmizelo skoro 140 000 Kč!! Přitom čekala, že ji na něj přijde pár stokorun za učebnici, kterou nabídla k prodeji.  Případy mají téměř totožný scénář:

  • Nabídnete věc k prodeji na internetovém inzertním portálu.
  • Poměrně za krátkou dobu se objeví první zájemce (v našem případu je to podvodník), který o nabízené zboží projeví zájem a chce jej koupit.
  • Kupující (podvodník) nemůže zboží vyzvednout osobně, a proto nabídne dopravu přes kurýra s tím, že peníze zašle na bankovní účet prodejce. Vše zařídí a Vám přijdou peníze a zaplatí i „poštovné“. Zní to jednoduše a Vy se nebudete muset o nic starat.
  • Kupujícímu zašlete číslo svého bankovního účtu, své telefonní číslo a e-mail.
  • Na uvedený e-mail za malou chvíli dorazí zpráva s odkazem na kurýrní službu. Tady UŽ POZOR. V našich případech jde o podvržené stránky, které se velmi podobají skutečným webovým stránkám známé kurýrní služby.
  • Na stránkách (falešné) kurýrní služby vypíšete všechny údaje ke své platební kartě včetně CVC kódu (jak jste normálně zvyklí, ale když NĚCO KUPUJETE!- samozřejmě nejlépe v ověřeném internetovém obchodě!!), dále se přes odkaz přihlásíte do svého internetového bankovnictví. VELKÁ CHYBA.
  • Po rozkliknutí (falešného) odkazu jste přesměrováni do internetového bankovnictví Vaší banky (kupující zjistí dle čísla Vašeho účtu), kde se, jak jste zvyklí, přihlásíte. Pokud kupující číslo účtu nezná, může zaslat falešný odkaz, kde si vyberete Vaši banku. ( I na toto jsou lidé zvyklí, při placení zboží přes internet, takže jim vše stále přijde běžné).
  • Pak přijde sms nebo mail, kde máte potvrdit transakci. Pak už jen nešťastně sledujete, jak z Vašeho účtu mizí peníze! (Někdy je scénář takový, že Vás stránky podobající se stránkám známé kurýrní služby přesměrují rovnou do Vašeho internetového bankovnictví- jde o podvržený odkaz a zadáním přístupových údajů dáte podvodníkovi klíč ke svému účtu!)

Doporučení, jak chránit své peníze:

  • Do internetového bankovnictví se přihlašujte pouze na originálních webových stránkách banky, a stejně tak kontrolujte i další webové stránky, které se tváří jako oficiální a chtějí po vás vaše soukromé údaje.
  • Nesdělujte nikomu přístupová hesla ani údaje z platební karty, ani člověku, který se v telefonu vydává za zaměstnance banky nebo policistu. Ti skuteční nikdy po vás tyto údaje po telefonu nechtějí.
  • Čtěte pozorně text autorizačních SMS zpráv.
  • Neinstalujte si do počítače žádné neznámé programy, hlavně NE program pro vzdálený přístup neznámých osob (například při nabídce, že Vám, někdo pomůže s investováním).
  • Pokud očekáváte příchozí platbu, sdělte pouze číslo svého účtu, příchozí platby se nepotvrzují žádným autorizačním klíčem a odesílatel peněz nepotřebuje znát údaje o vaší platební kartě!!!

                                                                                                                                                                                                                                             por. Mgr. Alice Musilová, 27.4. 2023

vytisknout  e-mailem