Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Pozor na alkohol na kole

Šumperk - policisté se v rámci akce "Řídím - piju nealko pivo" zaměřili i na cyklisty. 

Ve čtvrtek 14. srpna odpoledne se uskutečnila dopravně bezpečnostní akce v rámci celorepublikové kampaně s názvem „Řídím – piju nealko pivo“ se zaměřením na cyklisty, a to na cyklostezce Šumperk – Rapotín a na cyklostezce v Novém Malíně.
Akce se společně s policisty dopravního inspektorátu zúčastnil také koordinátor BESIP pro Olomoucký kraj a promotérka Českého svazu pivovarů a sladoven.
 cyklostezka Šumperk - Rapotín
Primárním cílem akce bylo upozornit občany, že i cyklista je řidič, pro kterého také platí určité povinnosti vyplývající ze zákona o silničním provozu stejně jako pro řidiče motorových vozidel a že při porušení těchto povinností musí počítat s patřičnými sankcemi.
Během akce bylo zastaveno celkem 45 cyklistů, z toho 8 dětí. Policisté se při kontrole zaměřovali především na povinnou výbavu jízdního kola. Koordinátor BESIP cyklistům radil, jak zvýšit svoji viditelnost v silničním provozu, a předával jim propagační předměty, které ke zvýšení viditelnosti výraznou mírou přispívají.
Promotérka Českého svazu pivovarů a sladoven pak dospělým cyklistům předávala nealkoholické pivo s upozorněním, že i oni jsou dle zákona o silničním provozu řidiči a i pro ně tedy platí zákaz požití alkoholického nápoje před jízdou nebo během jízdy.
Akce se setkala s velice kladným ohlasem u všech kontrolovaných cyklistů, kteří byli ve většině případů mile překvapeni, dokonce až zaskočeni   tím, že si z kontroly s sebou navíc něco odvážejí.
Paradoxem ovšem je, že v době, kdy tato preventivní akce začínala, zastavila jiná policejní hlídka, dá se říci na opačném konci okresu, v obci   Klášterec, cyklistu, kterému při orientační dechové zkoušce bylo naměřeno přes dvě promile alkoholu v dechu. Správní orgán, kterému bude tento přestupek postoupen, může „hříšníkovi“ uložit sankci v rozmezí 25000 až 50000 korun.
Fotogalerii k akce najdete zde.

por. Mgr. Marie Šafářová
15. srpna 2014

vytisknout  e-mailem