Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na časté srážky se zvěří

TRUTNOVSKO - Za dva dny dvě srážky s lesní zvěří 

V neděli večer 7. 10. 2012 vyjížděli krátce po desáté hodině policisté dopravního inspektorátu v Trutnově do Studence, kde ještě před označníkem obce došlo ke srážce osobního motorového vozidla BMW s lesní zvěří.

Policisté skupiny dopravních nehod na místě zjistili, že řidič automobilu musel nenadále přerušit jízdu, neboť mu z vedlejšího pole do směru jízdy vběhl srnec, se kterým se srazil. Srnčí na místě uhynulo. Řidič dopravního prostředku vyčíslil škodu na 6 tisíc korun.
 
Druhou srážku se zvěří zaprotokolovali policisté dopravního inspektorátu v Trutnově v pondělí navečer 8. 10. 2012. Nehodováci vyjížděli mezi obce Choustníkovo Hradiště a Kocbeře, kde zadokumentovali dopravní nehodu nákladní soupravy. Policejní hlídka na místě provedeným šetřením a ohledáním místa nehody zjistila, že řidiči tahače do jízdní dráhy z levé strany vběhl kus spárkaté zvěře. I přes veškerou snahu muže sedícího za volantem se nepodařilo srážce zabránit. Zvíře na místě uhynulo. Řidičem automobilu byla škoda, která na kamionu vznikla, předběžně vyčíslena na 80 tisíc korun.
 
Policie České republiky tímto žádá všechny účastníky silničního provozu, aby v následujícím podzimním a zimním období věnovali zvýšenou pozornost divoké zvěři. V období, kdy dochází ke značnému zhoršování viditelnosti, se řidiči mohou na vozovkách setkávat ať již se srnčí zvěří, tak i se zvěří vysokou a černou. Srážka s takovýmto zvířetem může způsobit nejen hmotnou škodu, ale i újmu na zdraví osádky celého automobilu. Pokud uvidíte na silnici jakékoli zvíře, snažte se intenzivním bržděním zabránit srážce. Pokud ovšem nelze střetu zabránit, držte volant ve stejné poloze a udržujte směr jízdy. Při náhlém vybočení může vozidlo dostat smyk a stát se neovladatelným nebo by mohlo dojít ke střetu s protijedoucím vozidlem.
Jakoukoliv kolizi se zvěří vždy oznamte na linku 158. Přítomná policejní hlídka sepíše protokol a následně kontaktuje člena Českého mysliveckého svazu, který se postará o odvoz a likvidaci uhynulé zvěře. Pokud by došlo k odvozu a následnému zpracování uhynulého zvířete soukromou osobou, mohlo by se jednat o protiprávní jednání, jehož projednání by mohlo skončit až u soudu.
nprap. Bc. Udo Ertner
9. 10. 2012 ve 13:10
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem