Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pozor na falešné asfaltéry!

ZLÍNSKÝ KRAJ: Nenaleťte výhodné zahraniční nabídce! 

Zlínští kriminalisté důrazně varují před podvodníky, kteří mohou nabízet velmi výhodné zhotovení asfaltérských prací. Podobné případy se v minulých týdnech staly na Slovensku, je možné, že se pachatelé objeví i v České republice!
Pachatelé se zpravidla vydávají za zástupce různých irských firem a nabízejí asfaltování za velmi příznivých cenových podmínek. Většinou požadují zálohu, za kterou někdy část prací provedou (zpravidla ale velmi nekvalitně) a pak ihned zmizí a nadále je není možné nijak zkontaktovat.
Podobné případy se na území České i Slovenské republiky objevily v letech 2007 – 2008. Aktuálně se tento druh trestné činnosti opět objevil na Slovensku. I když žádné oznámení z České republiky v současnosti nemáme, varujeme před opětovným možným výskytem tohoto druhu podvodu zejména ve Zlínském kraji.
Pachatelé hovoří anglicky, disponují falešnými firemními tiskopisy irských společností (např. fakturami apod.), které zčásti skutečně existují. Mají k dispozici stavební mechanizaci, o to větší důvěru mohou v potenciálním klientovi budit.
Před dvěma lety kriminalisté vyšetřovali asi deset případů, které se staly na Zlínsku, Uherskohradišťsku, Vsetínsku a Hodonínsku. Pachatelé tehdy své klienty podvedli o přibližně 850 tisíc korun. Poškozeným firmám cizinci údajně nabízeli za úpravu parkovišť a odstavných ploch ve srovnání s konkurencí výraznou slevu, práci ale odvedli nekvalitně nebo vůbec. Místo asfaltových povrchů majitelům zůstaly jen plochy plné štěrku. Policii se tehdy podařilo zadržet dvě auta značky Scania, která byla upravená pro asfaltování, a také dva vozy Ford Tranzit, které převážely mobilní válce. Vozidla jsme zabavili ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, odkud je měli najatí řidiči litevské národnosti převést do Litvy. Pachatele jsme dosud nenašli. Jakmile jsme zahájili vyšetřování, slehla se po nich zem a podvodů podle všeho zanechali.
V případě, že se tento druh trestné činnosti znovu objeví i ve Zlínském kraji, doporučujeme okamžitě zkontaktovat Policii ČR na lince 158 nebo na kterémkoliv obvodním oddělení.
 
26. dubna 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem