Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pozor na falešné odkazy!

ÚSTECKÝ KRAJ - Pečlivě zvažujte zadávání údajů. 

Dalším, kdo se stal obětí podvodníka, je žena z Mostu. Po „odkliknutí“ neprověřeného odkazu na formulář, který jí byl kýmsi neznámýmPodvod zaslán přes aplikaci Whatsapp, vyplnila údaje o své platební kartě včetně ověřovacího kódu. Hned na to zjistila, že ji dvěma platbami z účtu odešla částka převyšující 12 tisíc korun. Poškozená chtěla na internetovém prodejním portále prodat domácí kino. Zmiňovaný odkaz jí po telefonickém hovoru poslal údajný zájemce.

Způsobů, kdy se podvodníci snaží z lidí vylákat jakékoliv citlivé údaje nebo údaje k platební kartě či internetovému bankovnictví, je více. Z posledních dnů jsou dalšími varovnými příklady obdobná oznámení z Litoměřicka a Mostecka. Více naleznete zde v odkazech. Žena z Litoměřicka „klikla“ na odkaz zaslaný prostřednictvím SMS s domněním, že se jedná o vyrovnání daní Smishing - Policie České republiky a poškozený muž z Mostecka „klikl“ na odkaz zaslaný přes Whatsapp od údajného zájemce o nabízené zboží Údaje zadal podvodníkovi - Policie České republiky.

Policisté opakovaně apelují na opatrnost při zadávání osobních údajů. V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z Vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví! Buďte velmi opatrní i při různých nabídkách, zejména těch, které jsou anonymní cestou spojeny se získáváním citlivých a dalších údajů o Vás. 

Oznámení o podezřelém jednání můžete učinit prostřednictvím linky 158 nebo na jakékoliv policejní služebně. Rychlá reakce z Vaší strany je v těchto případech na místě.  Policistům doložte jakýkoliv případný důkazní materiál, který by mohl pomoci k  odhalení pachatele a navrácení Vašich financí. Může se jednat o nahraný hovor, příp. jakoukoliv jinou komunikaci s pachatelem.

Jak nenaletět podvodníkům? Základní rady naleznete v těchto odkazech:
Podvod přes inzerát - Policie České republiky
Smishing - Policie České republiky


por. Alena Bartošová
KŘP Ústeckého kraje
2. února 2022

vytisknout  e-mailem