Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na internetové podvodníky

České Budějovice – Místo mobilu obdržel sádrovou lebku.  

Prodej a nákup zboží prostřednictvím inzertních a aukčních webů je mezi internetovými uživateli stále populárnější. I zde však platí přímá úměra, čím více lidí službu využívá, tím více přitahuje podvodníky.
O tom se bohužel přesvědčil v prosinci loňského roku i 31letý muž. Prostřednictvím internetového portálu si objednal mobilní telefon zn. Samsung Galaxy. Na poště si následně převzal zásilku a zaplatil dobírku ve výši 6 000 korun. Po rozbalení zásilky zažil nemilé překvapení – místo mobilu mu podvodník zaslal sádrovou lebku.
Případem se po přijetí oznámení začali intenzivně zabývat českobudějovičtí kriminalisté - specialisté na odhalování hospodářské trestné činnosti – jejich plně profesionální práce se opět potvrdila. Indicie a poznatky dovedly kriminalisty k osobě pachatele – 22letému muži z Českobudějovicka. Podezřelý muž si uplynulý pátek vyslechl obvinění z trestného činu podvodu. Za tento delikt, v případě prokázání viny, mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.
 

Prevence před podvody na internetu:
Nákup zboží od neznámé osoby přes inzerát je vždy rizikovější než nákup nového zboží v internetovém obchodě. Zbystřete, když vám bude někdo nabízet zboží za lákavě nízkou cenu – s velkou pravděpodobností půjde o podvod. Znejte své povinnosti a práva – např. § 53 odst. 7 zák. č. 40/1964 Sb., občanský zákoník (nákup přes internet - právo do 14 dnů odstoupit od kupní smlouvy bez uvedení důvodu).
Před nákupem si ověřte serióznost prodejce. Zjistěte si co nejvíce informací od dalších zákazníků - recenze spokojenosti. Vždy dbejte na ochranu osobních údajů a nikomu nesdělujte hesla k účtům nebo PIN platebních karet. Věnujte dostatek času a pozornosti podmínkám prodeje. Nejbezpečnější nákup je při osobním předání zboží. Při nákupu zboží přes internet používejte zavedené a osvědčené obchody či aukční síně.
 

nprap. Regina Tupá,  piscb@mvcr.cz
22. dubna 2012

 

vytisknout  e-mailem