Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pozor na krádeže ve vlacích

Policisté také o prázninách zaznamenávají případy okradených osob v souvislosti s cestováním ve vlacích.  

          Prázdniny a léto jsou neodmyslitelně spojené s cestováním. Někteří občané jistě využijí, nebo již využili možnost dostat se na naplánované místo dejme tomu dovolené vlakem. Policisté i v tomto období zaznamenávají případy okradených osob právě v souvislosti s cestováním ve vlacích. Občanům je potřeba připomenout rovněž v této oblasti pár základních rad, které jim mohou pomoci vyhnout se případných problémům následujících po okradení.
 
      Případy okradení můžeme rozdělit do dvou základních skupin - v prostorách nádraží (vestibuly, nástupiště…) a v samotných vlacích během jízdy. Pachatelé využívají příležitostí zmocnit se co nejvíce „nadité“ peněženky a dalších cenných věcí obdobným stylem tak, jako například u krádeží při jízdě městkou hromadnou dopravou či v nákupních centrech. Obecně řečeno vyčkají na chvíli, kdy cestující nedává na své tašky a kabelky s doklady a penězi dostatečný pozor.
  
        Co se týká krádeží v prostorách nádraží, pachatelé si záměrně vybírají vestibuly a nástupiště, kde se pohybuje větší počet osob a situace je zejména při příjezdu a následném vystupování a nastupování do vlaku přinejmenším nepřehledná. Dále jsou zaznamenány případy okradení občana, kterého při čekání přemohla únava a usnul. V samotných vlacích si pachatelé vybírají spící cestující, nebo ty, kteří odejdou z kupé a nechají tam své věci. Je také potřeba upozornit, že v žádném případě není vhodné ponechat zavazadla v kupé s tím, že je pohlídá náhodný spolucestující – i s takto okradenými se lze setkat.
 
       Cestující by měli být všímaví a dodržovat základní rady, jak nebýt okradeni:
 
·                    věnovat neustálou pozornost zejména kabelkám a taškám, ve kterých je peněženka, doklady a další cenné věci
·                    všímat si, zda se v blízkosti již delší dobu nepohybuje stejná osoba, která si sem tam nenápadně prohlíží zavazadla cestujících
·                    hlídat své osobní věci obzvláště v případných tlačenicích (nástup do vlaku)
·                    nenechávat odložené věci na lavičce (jak ve vestibulu, tak na peronu) a jít se podívat třeba na jízdní řád
 
 
·                    ve vlacích nenechat volně odložené věci a odejít z kupé
 
·                    nedoporučuje se ani nechat pohlídat zavazadla, ve kterých jsou dražší věci, cizí osobě
 
·                    při stání či průchodu chodbičkami vlaku neustále věnovat pozornost kabelce s peněženkou a doklady
 
·                    všímat si ostatních spolucestujících
 
·                    dávat si pozor na své věci je potřeba také při zastavení vlaku ve stanici – není vhodné odejít daleko od kupé a zaujatě sledovat
                     z  okna například provoz na nástupišti
 
 
 
Případy okradených cestujících ve vlaku:
 
·                    Policisté pátrají po neznámém pachateli, který během jízdy vlakem mezi železničními stanicemi Dětmarovice a Bystřice nad Olší odcizil padesátiletému cestujícímu příruční tašku. Pán v ní měl peněženku, osobní doklady a další věci, vše v hodnotě přes tisíc korun. Podle vyjádření poškozeného měl tašku vedle sebe. Policisté věc prověřují pro podezření z trestného činu krádeže.
 
·                    Z trestného činu krádeže je podezřelý neznámý pachatel. Využil spánku dvacetileté dívky cestující z Prahy do Českého Těšína a odcizil jí z batohu, který měla odložený na sedačce vedle sebe, peněženku. Poškozená v ní měla peníze a osobní doklady. Škoda je v tomto případě kolem tří tisíc korun.
 
 
·                    Vlakem cestoval i 39letý muž. Při jízdě z Prahy do Olomouce usnul. Když se vzbudil, někdo mu vzal z batohu, který měl položený vedle sebe, několik desítek tisíc korun a další věci. Celkově se škoda vyšplhala na téměř 40 000 korun.
 
·                    Chodbičkou vlaku procházela mladá žena. V nestřeženém okamžiku jí neznámý pachatel odcizil z kabelky, kterou měla přes rameno, peněženku s osobními doklady a penězi. Paní přišla o věci za téměř tři tisíce korun.
 
 
Případy okradených ve vestibulu:
 
 
·                    Pětapadesátiletý muž nahlásil olomouckým policistům okradení. Mělo k němu dojít ve vestibulu železniční stanice v Praze. Neznámý pachatel mu z tašky odcizil peněženku s finanční hotovostí v české i cizí měně, kreditní kartu a další věci. Celková škoda dosáhla šesti tisíc korun.
 
·                    Policisté vyšetřují případ okradené 19leté dívky. Neznámý pachatel jí na nádraží v Karviné či Žilině v nestřeženém okamžiku vzal z batohu, který měla na zádech, peněženku. Slečna přišla o doklady, platební kartu, peníze a další věci, vše v hodnotě kolem tisíce korun. Někdo však následně použil odcizenou platební kartu k několika neoprávněným platbám v celkové výši téměř 20 000 korun.
 
 
·                    Jednačtyřicetiletá paní usnula v prostoru vestibulu ostravské železniční stanice. Když se vzbudila, zjistila, že byla okradena o několik set korun, které měla v kapse oblečení.
 
 
   
                                                                                                         por. Mgr. Soňa Štětínská
 
Kontakt: por. Mgr. Soňa Štětínská
                komisař preventivně informační skupiny  
 Telefon: 974 721 208
    E-mail: pcrssmov@mvcr.cz
 
 
                                                                                             
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem