Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pozor na krádeže věcí z vozidel

Auto není trezor  

Blíží se den Památky zesnulých , kdy mnoho lidí přichází na hřbitovy, aby vzpomněli na své blízké. Ne každý však vzpomíná na zesnulé. Jsou mezi námi i ti, kteří zneužívají nepozornosti druhých a okradou je i v blízkosti hřbitova. Zatímco jsou jejich oběti u hrobů, prochází mezi vozidly a typují si auta, do kterých by se vloupali.
Pachatele vždy lákají volně uložené a dobře viditelné věci ve vozidlech, od kterým majitel tak lehkovážně odejde a své cennosti ponechá osudu.
Velké tašky , kožené aktovky , objemné batohy, fotoaparáty, kabelky, peněženky, kamery, autorádia nebo navigace a další cenné věci jsou lákadlem pro nenechavce.
Ve statistice krádeží je uvedeno 305 případů za uplynulé měsíce letošního roku. Pouze pětina případů byla objasněna a pachatel dopaden.
Proto doporučujeme:
Nenechávejte uvnitř vozidel cokoli cenného a pokud musíte nechat ve vozidle některá zavazadla, fotoaparát, autorádio, navigaci, uschovejte takové věci, aby nebyly na očích všech. Nejlépe do zavazadlového prostoru, pod sedadlo, přikryjte svůj majetek neprůhledným materiálem. Doporučujeme také nenechávat vozidla na tmavých, opuštěných místech.
To, že se lidé nepoučí, svědčí několik případů za poslední týden.
V Děpoltovicích zmizelo z vozidla autorádio, navigace, mobilní telefon, hřbitovní svíčky a kožená bunda poškozeného. Majiteli způsobil škodu za 110 000Kč.
V Bohaticích pachatel rozbil okno osobního vozidla jen proto, aby se dostal k notebooku.
Škodu za 100 000Kč způsobil pachatel majiteli nákladního vozidla, z kterého odcizil pět kompletních kol.
V Karlových Varech-Rybářích přilákala pozornost pachatele v autě volně položená motorová pila a vrtačka.
Během pár hodin další zloděj odcizil z vozidla GPS, stativ, hliníkové schody, stativ, dvě halogenová světla a další věci. Auto stálo na rušné Varšavské ulici v Karlových Varech.
Pachatelům někdy stačí skutečně jen pár minut, aby se do vozidla vloupali. Na necelou hodinu odešla od svého vozidla 65letá žena. V autě nechala svou kabelku s osobními doklady, penězi a platebními kartami. Řidič násilím vnikl do vozidla a kabelku jí odcizil.
Tady je škoda ve výši 290 000Kč.

vytisknout  e-mailem