Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pozor na majáky

Karviná - pohotová reakce zabránila střetu v křižovatce 

Ve středu 27. prosince projíždělo Karvinou vozidlo hasičů, jak bylo později zjištěno, k dopravní nehodě se zraněním. Řidič vozidla s právem přednosti v jízdě, který jel se zapnutým majákem a sirénou, vjel do křižovatky na červený signál. V té době však do křižovatky vjíždělo také osobní auto na zelený signál. Jen díky pohotové reakci obou účastníků, převážně profesionálního řidiče, nedošlo  ke střetu vozidel. Chybělo málo a mohlo dojít k nehodě s fatálními následky.

O této události se policisté dopravního inspektorátu Karviná dozvěděli až poté, co byl na internetu zveřejněn videozáznam z palubní kamery řidiče, který se v křižovatce také nacházel. Policisté se události okamžitě začali zabývat. Zajistili záznamy z městského kamerového systému dokumentující událost a také zjistili totožnost řidiče osobního vozidla. Po vyhodnocení všech okolností bude protiprávní jednání řešeno v souladu se zákonem.

V této souvislosti opakovaně apelujeme na všechny, aby v maximální míře věnovali pozornost silničnímu provozu. Řidiči vozidel s právem přednosti v jízdě sice nemají absolutní přednost, jsou povinni  dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozili bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a výstražné zvukové a světelné znamení mohou používat jen ve zvláštních případech. Ovšem nejen řidiči, ale také chodci, jsou povinni jim umožnit bezpečný a plynulý průjezd. Hlavní roli zde hraje čas. Mnohdy jde o minuty či vteřiny, které mohou začít ukrajovat něčí život.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
29. 12. 2023

vytisknout  e-mailem