Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor, na nezvané návštěvníky!

Podvodníci stále více využívají důvěřivosti především seniorů.  

     Kladenští policisté opět vyzývají občany a hlavně  především seniory, aby dbali zvýšené obezřetnosti vůči různým nezvaným návštěvníkům, kteří zazvoní u dveří jejich bytů, či rodinných domů a nebo je v některých případech osloví přímo na ulici. Ve většině případů se jedná o falešné pracovníky různých firem, zástupce loterií, zásilkových obchodů nebo podomní prodejce, kteří nabízejí vždy nějaké zboží nebo službu a snaží se tímto způsobem dostat do vašeho bydliště. Někteří podvodníci se vydávají za zástupce různých firem a předstírají odečet plynu, vody, či elektřiny. Cílem tohoto jednání je však jediný zájem a to jak oslovenou osobu v nestřeženém okamžiku oloupit o finanční částku nebo jiné cenné věci v domácnosti. Důvěřiví občané tak často přicházejí o své úspory, šperky a ostatní cennosti. Občané bývají po těchto nezvaných návštěvnících vždy nemile překvapení, jelikož zjistí , že jim byla odcizena finanční hotovost a někdy se jedná i o celoživotní úspory. Pokud se setkáte s podvodníky krádeže tohoto typu a stanete se jejich obětí, ihned o tomto skutku informujte policii a volejte na bezplatnou linku 158. Každé poznatky k popisu podvodníků nebo zaznamenání typu vozidla s SPZ těchto pachatelů je velkým přínosem pro policii k vyřešení případu a dopadení těchto pachatelů. V dnešní době jsou tito podvodníci většinou velmi slušně odděni, mají seriozní vystupování a přijíždějí za tímto účelem v dražších vozidlech. Tyto skupinky podvodníků jsou dobře organizované a na místa oloupení přijíždí i z různých koutů naší republiky. 

     Policie proto touto cestou znova varuje občany, aby dbali zvýšené opatrnosti, nebyli tak důvěřiví a předešli tak nepříjemnostem, které by jim tito návštěvníci způsobili. Svům majetek si nejlépe ochránite tím, že do svého obydlí nepustíte dobrovolně žádné cizí osoby, ať už to zkouší pod jakoukoliv záminkou.

     K poslednímu případu tohoto typu došlo v okrese Kladno dne 16. března  ve Slaném ve Fúgnerově ulici v rodinném domku.   Tohoto dne zde v dopoledních hodinách zazvonila žena tmavší pleti pod záminkou odečtení vody a navrácení přeplatku. Důvěřivý 84 letý muž této podvodnici umožnil přístup do domu. Po dotazu zda bude mít na vrácení na 5 000,-Kč bankovku, stařík při své důvěřivosti odhalil uschování  svých financí v ložnici a poté se s ní vydal do sklepa sepsat stav vody. Po této návštěvě muž zjistil že mu z ložnice zmizela finanční hotovost ve výši 20 000,-Kč.  Policisté případ prošetřují  jako podezření z trestného činu krádeže a intenzivně pátrají po pachatelích.

 

Další případy z Kladenska za 24 hodin    

     V brzkých ranních hodinách dne 16. března bylo oznámeno, že neznámý pachatel vnikl do rodinného domku ve Slaném v Jiráskově ulici a odcizil zde notebook. Svým jednáním způsobil majiteli škodu ve výši 26 000,-Kč. Případ je vyšetřován jako podezření z trestného činu krádeže.

     V době mezi 15. až 16. březnem došlo k odcizení osobního vozidla Škoda Octavia, zelené metal. barvy, které bylo zaparkováno v Karlovarské ulici v  obci Tuchlovice. Pachatel se svým jednáním dopustil škody ve výši 305 000,-Kč. Policie případ šetří jako poderzření z trestného činu krádeže motorových vozidel.

     V ranních hodinách dne 16. března bylo oznámeno, že do objektu firmy v Kladně ve Smečenské ulici se za užití násilí vloupal neznámý pachatel. Při vniknutí do tohoto objektu odcizil z výstrojního skladu 16 kusů pneumatik na litých discích na vozidla Škoda Octavia. Celková způsobená škoda činila 80 000,-Kč. Případ je prošetřován jako podezření z trestného činu krádeže.

 

17. března 2011

nprap. Jana Šteinerová

vytisknout  e-mailem