Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Pozor na parkovištích u hřbitovů

Šumperk - že auto opravdu není trezor, se přesvědčil jeden z návštěvníků místního hřbitova. 

V pátek 18. 10. v podvečer se neznámý pachatel vloupal do osobního automobilu Škoda Fabia odstaveného na parkovišti u hřbitova v Šumperku. Do vozidla vnikl po rozbití levého předního okna. Z přihrádky u dveří na straně řidiče odcizil peněženku s osobními doklady a hotovostí bezmála 2000 Kč. Celkovou škodu majitel vyčíslil na více jak 5000 Kč.
 
Blíží se den Památky zesnulých, lidově řečeno „Dušičky“. Stejně jako každý rok i letos budou policisté v období „Dušiček“ ve větší míře dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu a svoji pozornost budou zaměřovat také na parkoviště u hřbitovů. Uhlídat ale všechny hřbitovy a přilehlá parkoviště je pro policii nemožné, proto pokládáme za důležité varovat a upozornit občany, na co by si měli dávat pozor.
 
Pokud na hřbitov k uctění památky blízkých pojedete vozem, měli byste dbát na dodržování základních bezpečnostních opatření, která vás můžou ochránit před vloupáním do vozidla a odcizením věcí z něj.
 
  • Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky a jiná zavazadla, mobilní telefony, doklady od vozidla ani osobní doklady, peněženky nebo dokonce volně položené peníze! Mějte na paměti, že i zdánlivě „bezcenná“ věc, např. oblečení, může pachatele nalákat.
  • Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte případně všechna zabezpečovací zařízení, kterými vaše vozidlo chráníte!
Lhostejnost, netečnost a nepozornost zlodějům nahrává, a proto si všímejte pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo už se dokonce do některého pokouší vloupat, volejte ihned Policii České republiky na bezplatnou tísňovou linku 158. Nikdy nevíte, kdy třeba všímavost někoho jiného zachrání vozidlo a věci v něm právě vám.
 
 
por. Mgr. Marie śafářová
21. října 2013

vytisknout  e-mailem