Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na počítačový vir

Písek – Fiktivní hlášení pod hlavičkou policie. 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality, kteří se zabývají i kriminalitou počítačovou, upozorňují na vir, který se na monitorech počítačů zobrazuje jako hlášení pod hlavičkou Policie ČR.
 
Při surfování na internetu se Vám najednou objeví na monitoru hlášení, které je psáno krkolomnou češtinou, ale působí jako hlášení od Policie ČR, kde je uvedeno, že jste se dopustili protiprávního jednání a porušil například autorská práva. Vir počítač zablokuje a v textu nabízí, že pokud zaplatíte pokutu ve výši dvou či tří tisíc korun, vše bude vyřešeno. Pokud nezaplatíte, zahájí se proti vám trestní řízení.
 
Jde o naprostou hloupost a fiktivní hlášení, pokud by se Vám tento text na monitoru objevil, v žádném případě nic neplaťte a pokuste se obnovit nastavení počítače přes nouzový režim či kontaktujte IT specialisty.
 
V pátek 11. ledna 2013 přijali policisté oznámení od muže z Písecka, kterému se právě toto stalo. Muž surfoval po internetu, když se mu na monitoru objevil text, že navštívil stránky s nelegálním obsahem a má zaplatit pokutu ve výši 3 000 korun. Muž se zalekl, a dle návodu částku poslal. Počítač se ovšem ani po zaplacení neodblokoval. Muž pojal podezření, že jde o podvod a oznámil vše policistům.
 
 
 
por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová, pispisek@mvcr.cz
14. ledna 2012

vytisknout  e-mailem