Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na podvodné telefonáty

České Budějovice - Volající se vydávají za příbuzné a žádají peníze.  

Uplynulé úterý přijali českobudějovičtí policisté na tísňové lince 158 oznámení o podvodném telefonátu. Poškozenou se mohla stát 84letá žena z Českých Budějovic, která mohla přijít o nemalé peníze. Díky její duchapřítomnosti a obezřetnosti se tak nakonec nestalo.
Seniorce volal muž, představil se jako její vnuk a žádal o peníze, které velmi nutně potřebuje. Šlo o částku 100 000 korun. Na závěr volající sdělil, že si nemůže peníze vyzvednout osobně, ale pošle kamaráda. Žena si ale ihned tuto informaci ověřila u svých příbuzných a zjistila, že se jedná o podvod. Následně ve věci informovala policii.
 

Českobudějovičtí policisté varují před podvodnými telefonáty :

Vyzýváme všechny, zejména seniory - hlídejte si své úspory, nedávejte je cizím lidem. Pokud někdo z rodiny potřebuje půjčit peníze, ať si pro ně přijde osobně. Vždy si vezměte čas na rozmyšlenou, nedávejte tak na vědomí, že u sebe doma máte větší finanční obnos. Telefonát vždy ihned zpětně konzultujte s nejbližším členem rodiny. Pokud peníze chcete někomu z rodiny půjčit, domluvte se na dobu, kdy se u vás doma sejde rodina a budete tak mít svědky, kolik a komu peníze půjčujete. Také žádáme rodiny, aby své starší rodiče a prarodiče před těmito podvodníky varovali. Peníze, které tímto způsobem někomu dáte, již pravděpodobně nikdy neuvidíte.
 

nprap. Regina Tupá,piscb@mvcr.cz
9.června 2011
 

vytisknout  e-mailem