Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na podvodné telefonáty

České Budějovice - Volající se vydávají za příbuzné a žádají peníze.  

158 na autě.jpg
Tento týden přijali českobudějovičtí policisté na tísňové lince 158 dvě oznámení o podvodných telefonátech. Poškozenými se mohly stát dvě ženy z Českých Budějovic ve věku 88 a 89 let , které mohly přijít o nemalé peníze. Díky jejich duchapřítomnosti a obezřetnosti se tak nakonec nestalo. Seniorkám volal na pevnou linku muž, představil jako vnuk, ve druhém případě jako zeť a žádal o peníze, které velmi nutně potřebuje. Ženy si ale ihned tuto informaci ověřily u svých příbuzných a zjistily, že se jedná o podvod. Následně ve věci informovaly policii.
Českobudějovičtí policisté varují před podvodnými telefonáty :
Policie proto upozorňuje starší občany, aby nebyli důvěřiví a v případě, že je někdo bude telefonicky pod podobnou smyšlenou legendou kontaktovat – zavěsili a s těmito vykutálenými podvodníky nekomunikovali - o těchto skutečnostech pak neprodleně informovali policisty na lince 158. Tito pachatelé si své obětí vytipují podle telefonního seznamu, kdy osudným se obětem mohou stát jejich křestní jména, která dnes nejsou tak častá.
Vyzýváme všechny, zejména seniory - hlídejte si své úspory, nedávejte je cizím lidem. Pokud někdo z rodiny potřebuje půjčit peníze, ať si pro ně přijde osobně. Vždy si vezměte čas na rozmyšlenou, nedávejte tak na vědomí, že u sebe doma máte větší finanční obnos. Telefonát vždy ihned zpětně konzultujte s nejbližším členem rodiny. Pokud peníze chcete někomu z rodiny půjčit, domluvte se na dobu, kdy se u vás doma sejde rodina a budete tak mít svědky, kolik a komu peníze půjčujete. Také žádáme rodiny, aby své starší rodiče a prarodiče před těmito podvodníky varovali. Peníze, které tímto způsobem někomu dáte, již pravděpodobně nikdy neuvidíte.
V případě, že jste se s podobnými praktikami podvodníků setkali, prosím, informujte policii prostřednictvím linky tísňového volání 158.


nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
14.června 2012
 

vytisknout  e-mailem