Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pozor na podvodníky!

BRNO: Chraňte si své peníze a nevěřte podvodným telefonátům. 

Brněnští kriminalisté v těchto dnech řeší další dva případy podvodného vylákání peněz. Scénář je obdobný, jako v předchozích případech, ke kterým došlo napříč celou republikou. Poškozené kontaktuje neznámá osoba, která se představí jako pracovník banky, pro věrohodnost mnohdy zatelefonuje i další muž, který se představí jako policista a pod legendou, že jejich finanční prostředky jsou v ohrožení, přinutí dotyčné vybrat peníze ze svých účtů a vložit je do bitcoinmatu, nebo poslat na jiný účet.  

Ne jinak tomu bylo i v případech z minulého týdne. Pětapadesátileté ženě telefonoval muž, který se představil jako pracovník bankovního ústavu a přiměl poškozenou, aby ze svého účtu vybrala 170 000 korun, následně ji přes komunikační aplikaci zaslal QR kód, prostřednictvím kterého poškozená vložila peníze do bitcoinmatu. Své finanční prostředky měla mít žena následující den zpět na svém účtu, ovšem nestalo se tak a muž, se kterým komunikovala, byl již nekontaktní.

Podobně dopadla také devětačtyřicetiletá žena. V tomto případě jí kontaktovaly hned tři osoby. Jeden z mužů se vydával za zaměstnance banky, druhý za bezpečnostního technika a třetí za policistu. Poškozená v tomto případě přišla stejným způsobem o 75 000 korun.

Uvedená trestná činnost je aktuálním trendem podvodníků, jak získat neoprávněně cizí finanční prostředky. Setkáte-li se tedy s podvodným jednáním s popisovaným průběhem, neváhejte kontaktovat Policii ČR, ale také svojí banku. Včasné kroky ještě mohou zvrátit ztrátu peněz.

V rámci Brna jsme u bitcoinmatů vyvěsili letáky, které rovněž upozorňují na případné nebezpečí.

por. Andrea Cejnková, 27. června 2022

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem