Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na podvodníky!

Písek – Kriminalisté upozorňují na podvody s autorizačními SMS kódy, objevily se i na Písecku. 

Písečtí kriminalisté upozorňují širokou veřejnost na podvody s identifikačními kódy zasílanými prostřednictvím SMS, také na Písecku již řeší takto podvodně získané peníze.
 
Podvodníci jsou ve způsobech, jak vylákat z důvěřivců peníze opravdu vynalézaví. Tentokrát jde o fintu, kdy Vám na mobilní telefon přijde nevyžádaná textová zpráva obsahující autorizační kód. Po obdržení této zprávy zavolá neznámý člověk, který vystupuje velmi slušně, omlouvá se a vysvětluje, že jde o jeho kód a Vám přišel omylem. Žádá o přeposlání SMS, jakmile mu vyhovíte, otevíráte mu přístup k Vašim financím.
 
Podvodník si totiž na Vaše telefonní číslo přes internet objednal zboží a chtěl platit takzvanou m-platbou přes mobil. Takováto objednávka musí být potvrzena právě autorizačním kódem, který Vám přišel na mobilní telefon.
Obdobně podvádí pachatelé také na sociálních sítích. Nejprve se seznámí s obětí na internetu, získají její důvěru a vylákají z ní, například pod záminkou soutěže, mobilní telefonní číslo a opět následuje finta s omylem zaslaným autorizačním kódem.
 
Kriminalisté varují, nebuďte důvěřiví. V žádném případě jakékoli kódy dalším osobám nesdělujte a podezřelou komunikaci oznamte policistům.
 
Způsobenou škodu můžete zjistit až s měsíčním zpožděním, kdy Vám přijde vyúčtování za mobilní služby, kde budou i zmíněné m-platby.
 
Dle vyjádření operátorů je tato služba m- platba aktivní automaticky, nežádáte o její zřízení. Můžete požádat o její deaktivaci, což policisté doporučují především u telefonních čísel dětských uživatelů.
 
Písečtí kriminalisté nyní řeší právě takovýto případ, kdy mladé ženě z Písku přišel autorizační kód a telefonoval jí muž, který se omlouval, že jde o jeho kód k internetové platební transakci a omylem zadal její telefonní číslo. Ženu dle vyjádření vůbec nenapadlo, že by se mohlo jednat o podvod a ochotně nepoctivci vyhověla. Tento scénář se několikrát opakoval a žena opakovaně kódy přeposílala, následovaly zprávy od operátora o změněném limitu na m-platbách. V tu chvíli již žena začala přemýšlet o podvodu a kontaktovala operátora, který jí potvrdil, že k takovýmto podvodům někdy dochází, že podvodníky jsou nejčastěji sázkaři, kteří se takto dostávají k penězům na sázení.
 
Žena případ oznámila kriminalistům, kteří se nyní věcí zabývají. Celková škoda zatím není vyčíslena. Podvedená důvěřivá žena čeká na vyúčtování od svého operátora!
 
 
 
por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová, pispisek@mvcr.cz
16. října 2012

vytisknout  e-mailem