Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na podvodníky !

České Budějovice - Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům!  

Nedůvěřujte proto neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu. Podvodníci chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů, jak vás okrást. O tom se bohužel uplynulý pátek přesvědčila i 80letá seniorka z Českobudějovicka.
 

Uplynulý pátek, krátce před jedenáctou hodinou dopolední, zazvonila u jednoho z bytů v panelovém domě v Písecké ulici v Týně nad Vltavou neznámá žena, vydávající se za pracovnici vodáren. Pod touto podvodnou legendou byla následně se svolením důvěřivé 80leté seniorky vpuštěna do bytu. S odůvodněním, že si v bytě potřebuje učinit odečet vodoměru, pak v nestřeženém okamžiku odcizila stařence tašku s peněženkou, ve které byla uložena finanční hotovost ve výši 20.000 korun. Z výpovědi poškozené vyplynulo, že podezřelá žena byla ve věku kolem 25ti let, silnější postavy, bílé pleti, měla černé, krátce střižené vlasy. Oblečena byla do bílé silonové bundy do pasu a černých kalhot. Na hlavě měla bílou kšiltovku. Mluvila plynně česky bez přízvuku.
 

Policie proto upozorňuje starší spoluobčany:

Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li , kdo je za nimi.
Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout.Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
Zvoní-li opravář, pracovník úřadu, či jiných služeb ( odečet vody, plynu apod. ) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte. I na první pohled sympatický člověk nemusí mít vždy dobré úmysly.
Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí . Podomní nabídky výher v loterii nebo „výhodných koupí „ odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
Peníze můžete ukládat do banky nebo spořitelny, nemějte doma více peněz v hotovosti nebo velmi cenné věci.
Byt zavírejte a zamykejte, i když jdete třeba jen k sousedce, do sklepa, na zahradu nebo s odpadky.
Podvodníci si nevybírají, okradou starší občany jak v městských bytech, tak i na vesnici.
Mějte důležitá telefonní čísla poblíž vašeho telefonu nebo na dobře viditelném místě:.
Mezi důležitá telefonní čísla patří  i :
Život 90 Senior telefon : 800 157 157
Elpida – Zlatá linka seniorů : 800 200 007
Bílý kruh bezpečí : 257 257 110


nprap. Regina Tupá,  piscb@mvcr.cz
11.října 2010

vytisknout  e-mailem