Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na podvodníky na sociálních sítích

NÁCHODSKO – Zareagoval na prosbu o zaslání malé částky, z účtu mu zmizelo 200x tolik 

ruce na klávesniciIlustrační foto/Archiv Policie ČR
Oznámením o podvodu, spáchaném pomocí sociální sítě, se zabývají policisté z Obvodního oddělení v Broumově. Uživatelka sociální sítě Facebook oznámila, že zřejmě neznámý pachatel prolomil její přístupové heslo na sociální síť, jejím jménem rozeslal jejím přátelům žádosti o malou finanční půjčku a poté, co jeden z nich zareagoval, z jeho účtu odcizil částku 10.000 korun.
 
Podle jejích slov, kdosi neznámý jejím jménem žádal poslat prostřednictvím platby kartou částku 50 Kč, údajně jako dobití hráčského kreditu na "fortuně". V žádosti byl uveden i podrobný popis, jak platbu kartou uskutečnit. Jeden z jejích známých se jí tedy rozhodl vypomoci. To ale neměl dělat. Protože tím pádem poskytl dosud nezjištěným podvodníkům údaje o své bankovní kartě a účtu, z něhož mu vzápětí dokázali odčerpat ne 50,-, ale dvakrát 5.000,- Kč.
 
Ona sama se o celé transakci se dozvěděla až v okamžiku, kdy jí rozzlobený kamarád volal, co to má znamenat a že chce peníze zpátky.
 
V tomto případě se můžeme jenom domnívat, že částka ve výši 10.000 korun už pravděpodobně skončila dávno prohraná v nějakém virtuálním kasinu. Všem uživatelům prostředků virtuální komunikace policisté radí si nejprve všechny žádosti o zaslání jakékoli částky peněz ověřit přímo u žadatele, nejlépe osobně nebo telefonicky. Jinka by se jim mohlo stát, že je nějaký podvodník snadno připraví o jejich úspory, stejně tak jako ve výše popsaném případě.
 
Pachateli podvodu nyní hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti či propadnutí věci.
 
 
por. Mgr. Eva Prachařová
2.6.  2014 v 15.00 hodin

vytisknout  e-mailem