Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pozor na podvodníky se dřevem

LOUNSKO – Peníze si vzal od seniorů předem a dřevo už jim nedodal. 

S třemi případy podvodů se stejným průběhem se setkali policisté z Podbořan. K prvnímu případu došlo v dubnu, k druhému červnu a třetí se stal 18. července. Pachatel zřejmě využil důvěřivosti celkem čtyř poškozených ve věku od 63 do 75 let z Podbořanska. Průběh lsti byl téměř totožný. U jejich domu zazvonil cizí muž a nabízel jim k prodeji dřevo za výhodnou cenu. Prodejce se odkázal na nějakého ze sousedů, kterému zřejmě nabízel také své služby. Poškození se tak domnívali, že by se mohlo jednat o důvěryhodnou osobu. Jelikož dřevo k udržení tepla rodinného krbu potřebovali, s nákupem souhlasili. Muž nabízející potřebné zboží byl však neodbytný a požadoval peníze předem. Někdy to byla jen záloha, někdy si vzal plnou cenu. Od jednoho z poškozených se mu dokonce podařilo vylákat 9 tisíc korun. Podvodník byl při svém jednání přesvědčivý. S poškozenými se dohodl, že jim zavolá a dřevo přiveze. Vzal si na ně adresu i mobilní telefon. V jednom případě přislíbil i fakturu s razítkem. Poškození už se svého dřeva nedočkali a příslib nákupu skončil na policii.  

V současné době provádí policisté šetření a shromažďují důkazy k dvěma trestným činům Podvodu a jednomu přestupkovému jednání. Předmětem šetření je také to, jestli dřevo nabízí jeden nebo více mužů a zda případy spolu souvisejí. Pokud se policii podaří zjistit pachatele, hrozí mu za uvedený trestný čin trest odnětí svobody až na dvě léta.

Policisté v souvislosti s těmito případy upozorňují, aby zákazníci při jakémkoliv nákupu dbali opatrnosti. Aby nedávali peníze předem a prověřili si osobu, která s výhodnou nabídkou přichází. I když se prodejci jeví jako spolehliví a přislíbí, že se ozvou, může se stát, že své zboží a peníze již nikdy neuvidí. V případě podezření je lepší na toto jednání upozornit policii a zavolat na linku 158.


nprap. Mgr. Irena Pilařová
Oddělení tisku a prevence Louny
25. července 2017
 

vytisknout  e-mailem