Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pozor na „pokrývače“

LITOMĚŘICKO – Oprava střechy se může prodražit… 

   V loňském roce litoměřičtí kriminalisté objasnili jeden z případů tzv. falešných „pokrývačů“. S příchodem teplého počasí je předpoklad, že by se tato forma podvodného jednání mohla opět objevit. Kriminalisté také disponují informacemi, které tento předpoklad potvrzují. Tímto bychom chtěli apelovat především na starší osoby, které údajní řemeslníci ve většině případů oslovují.

Objasněný případ z loňského roku

   Skupinka tří mužů – údajných řemeslníků si vyhlédla rodinný domek na Litoměřicku obývaný seniory, které oslovila s nabídkou opravy střechy na jednom z jejich objektů. Nabídka byla lákavá, neboť původní smluvená částka činila 5 tisíc korun. Po skončení prací tito „pokrývači“ však požadovali částku mnohonásobně vyšší. Senioři u sebe tolik peněz neměli a dohodli se o předání požadované částky na následující den. Na místě, kde mělo dojít k předání finanční hotovosti, už si falešné řemeslníky „vyzvedli“ policisté.

   Tento případ nebyl ojedinělý, podle našich informací bylo po celém území ČR vícero případů tzv. podvodných „pokrývačů“, kteří oslovovali především na seniory a snažili se je připravit o jejich úspory. Pachatelé si vyhlédli nějaký vhodný objekt obývaný seniory, které oslovili s nabídkou opravy střešní krytiny či okapů za velmi nízkou cenu. Když se jim majitele objektu podařilo přesvědčit, pustili se okamžitě do práce a během jednoho dne jí měli hotovou. Po skončení prací nakonec tito „pokrývači“ sdělili poškozeným, že za odvedenou práci musí zaplatit částku mnohonásobně vyšší. Řemeslníci většinou na poškozené „tlačili“, že musí peníze zaplatit ihned a hrozili tím, že jejich firma bude dlužnou částku vymáhat. Mnozí poškození pak z důvodu obav raději zaplatili.  Práce však podle znalce vykazovala zásadní vady, byla neodborně provedena a použitý materiál byl zpravidla neodbornou montáží znehodnocen. Na střeše tak způsobili škodu a poškození následně museli nechat krytinu odstranit a nahradit novou. Pachatelé používali dodávkový vůz, většinou šlo o vozidla tovární značky Mercedes – Benz a poměrně často s polskou registrační značkou.

   Tito „řemeslníci“ se většinou prokazují falešnými doklady, které mají potvrdit jejich oprávnění provozovat takové řemeslo. Jak jsme již jednou upozorňovali - na území ČR je možné vykonávat řemeslné činnosti pouze na základě platného živnostenského listu.  V případě, že se s výše uvedeným jednáním setkáte, neváhejte kontaktovat přímo litoměřické kriminalisty na tel. 974 436 342, popř. volejte na linku 158.

Litoměřice, 13. 4. 2018, nprap. Pavla Kofrová

tisková mluvčí KŘP Ústeckého kraje

oddělení tisku a prevence Litoměřice

tel.: +420 974 436 207

vytisknout  e-mailem