Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na silnici!

NÁCHODSKO – Řidič z místa nehody ujel. 

Na začátku srpna došlo na silnici I. třídy v obci Čáslavky k dopravní nehodě, když dosud neznámý řidič motocyklu Honda zastavil na konci kolony, která zde vznikla z důvodu práce na silnici a poté, co projelo vozidlo s právem přednostní jízdy, se zřejmě rozhodl předjet kolonu. V momentě, kdy tak učinil, ohrozil vozidlo jedoucí za ním, které jelo rovněž se zapnutým systémem VRZ a následně došlo ke střetu řídítek motocyklu se zrcátkem vozidla.

Policisté na základě šetření mají indicie k jeho ustanovení, přesto případní svědci dopravní nehody nebo ti, kteří muže na záznamu poznají, nám mohou pomoci dosud neznámého řidiče ustanovit. Muži, který z místa nehody ujel, aniž by splnil povinnosti, které mu ukládá zákon, hrozí pokuta až do výše 5000 korun a 7 trestných bodů.

V případě opakovaného ujetí z místa dopravní nehody v období dvanácti po sobě jdoucích měsíců, hrozí řidiči uložení zákazu řízení až na půl roku. V případě, že by ke zranění došlo a řidič neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc (ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného), dopouští se trestného činu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. Za spáchání tohoto trestného činu hrozí podezřelému řidiči dle trestního zákoníku až pětiletý trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Vzájemná ohleduplnost na komunikacích je více než důležitá. Zároveň je třeba neustále dávat pozor a sledovat situaci na silnici. Mezi vozidla s právem přednostní jízdy patří například automobily policie, vězeňské služby, vojenské a obecní policie, hasičských záchranných sborů či zdravotnické záchranné  služby. Zákon hovoří o tom, že řidiči ostatních vozidel musí vozidlům s právem přednostní jízdy umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné, i zastavit vozidla na takovém místě, aby jim nepřekážela. A samozřejmě i řidiči vozidel s právem přednostní jízdy jsou povinni  dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozili bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a výstražné zvukové a světelné znamení mohou používat jen ve zvláštních případech. Většinou se jedná o případy, kde čas hraje hlavní roli, například  může jít o záchranu lidského života.

por. Mgr. Lucie Konečná
17.8.2023, 13:00hod.

vytisknout  e-mailem