Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pozor na SMS s výzvou k zaplacení pokuty!

KRAJ - Podvodníci využívají strachu z neuhrazených pokut a jiných poplatků. 

Aktuální problematikou v oblasti kyberkriminality je zasílání podvodných textových zpráv, kdy se podvodníci prostřednictvím vloženého vzor falešné zprávy - uhrazení pokuty.jpgodkazu snaží z příjemce vylákat citlivé osobní informace nebo přístupové údaje k internetovému bankovnictví. Zasílání takovýchto zpráv je již delší dobu jedním z druhů kybernetické kriminality, nicméně nyní se pachatelé snaží ve své oběti vyvolat obavu z nezaplacené pokuty za rychlost, kdy vystupují jako Policie České republiky.

příklad falešné zprávy - uhrazení pokutyNa policii v Libereckém kraji se v uplynulých dnech obrátilo již několik občanů, kterým podobná SMS přišla. Ti uvedli, že jim byla nabídnuta i sleva pokud zaplatí co nejrychleji. Strach z nezaplacení pokuty a s tím i spojený nárůst finanční částky nebo možnost slevy jsou hlavní příčinou, kdy se občan může zachovat unáhleně a stane se obětí podvodu.

Policie České republiky nezasílá textové zprávy s výzvami k uhrazení pokut nebo jiných poplatků! V případě, že Vám ve zprávě přijde odkaz na nějaké neznámé webové stránky, zbystřete a citlivé údaje nikam nevyplňujte. S největší pravděpodobností se jedná o podvod!

V případě pochybností ohledně zprávy s výzvou k zaplacení pokuty kontaktujte Policii České republiky, která Vám poradí a pomůže ověřit pravost takovéhoto sdělení.
 

4. 10. 2024
prap. Libor Barták
preventista KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem