Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na střety se zvěří!

KRAJ - O víkendu takto havaroval každý pátý řidič 

Od pátku 2.11. do neděle 4.11.2018 šetřili policisté v Královéhradeckém kraji celkem 35 dopravních nehoda a havárií. Mezi nejčastější příčiny patřil v 7 případech střet se zvěří, což znamená, že takto „boural“ každý pátý řidič. I když se zmíněné nehody (střety se zvěří) obešly bez zranění osob, škody přesáhly částku 320 tisíc korun. Pokud porovnáme období od ledna do října roku 2018 s rokem předcházejícím, zjistíme, že počet těchto nehod navíc mírně stoupl, stejně jako jejich podíl na celkové nehodovosti (více v tabulce).

ROK 

POČET 
nehod
se zvěří

LEHCE zranění

TĚŽCE
zranění

USMRCENÍ ŠKODA PODÍL na nehodovosti POČET nehod celkem
2017     632 7 0 0 22759600 14,7% 4292
2018  655   5 4 0 22769200 15,3% 4283

A jaké jsou příčiny nehod za účasti zvěře? Může se jednat o nepřiměřenou rychlost, nepozornost řidiče, vliv klimatických podmínek, sníženou viditelnost nebo migraci zvěře. Řidiči by proto měli dbát při jízdě zvýšené opatrnosti především v rizikových úsecích, kde je předpoklad výskytu zvěře, v lesních úsecích a tam, kde je úsek například označen dopravním značením. Rovněž by měli snížit rychlost jízdy, sledovat dopravní značky a reagovat na sníženou viditelnost v důsledku střídání denní a noční doby nebo mlhavého počasí, zejména v podzimním období. Aktivita zvěře rovněž bývá vyšší  v obdobích při východu a západu slunce. 

Pokud se však přesto za volantem setkáte s obdobnou situací a střetu se zvěří  již nebudete moci zabránit, doporučují policisté držet pevně volant, brzdit a udržovat vůz ve směru jízdy. Nedoporučuje se naopak měnit směr jízdy a zvěři se vyhýbat, neboť se může stát, že ohrozíte další účastníky silničního provozu a způsobíte tak například střet s protijedoucím vozidlem. 

Zde jsou některé nehody za účasti zvěře, které vyšetřovali naši policisté:
Řidiči vběhla před vozidlo srna (říjen 2018)
Skryté nebezpečí číhající na řidiče + preventivní video (říjen 2018)
Nehodu zapříčinil „divočák“ (duben 2018)

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 6. 11. 2018 v 15:10


 

vytisknout  e-mailem