Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor při nákupech

Odložené kabelky lákají zloděje 

krádež z kabelky - ilustrační fotokrádež z kabelky - ilustrační foto
V pondělí (6. 12. 2010) se chlumečtí policisté zabývali prvním případem krádeže peněženky v místním obchodě. Pomoc mužů zákona krátce po poledni vyhledala okradená starší paní, která do protokolu vypověděla, že dopoledne navštívila místní obchod v Chlumci nad Cidlinou. U vchodu si vzala nákupní vozík, na který zavěsila látkovou tašku s peněženkou a vydala se na prodejní plochu. V obchodě si vybrala různé druhy zboží a pravděpodobně při jejich výběru se dostatečně nevěnovala své tašce. Právě na tento vhodný okamžik opodál vyčkával neznámý lapka, který z tašky peněženku nepozorovaně vytáhl. Nic netušící zákaznice se s nákupem odebrala k pokladně, aby zaplatila, ale peněženku v tašce již hledala marně. Okradená žena přišla o peněženku, kde měla uloženou finanční hotovost, platební kartu a osobní doklady.
Druhé oznámení o krádeži peněženky přijali hradečtí policisté ve večerních hodinách, kdy se na ně s žádostí o pomoc obrátila okradená seniorka. Policistům vypověděla, že se vydala na nákup do obchodního domu na Pražském Předměstí v Hradci Králové. Své vozidlo odstavila na parkovišti a přešla k přístřešku, kde si vyzvedla nákupní vozík, na který si odložila kabelku. Na prodejní ploše si vybrala různé druhy zboží, které také u kasy řádně zaplatila. Posléze se ještě zastavil u několika stánků ve vestibulu obchodu. Při prohlížení zboží však neopatrná žena ponechala košík bez dozoru, a to se její odložené tašce, při návštěvě posledního ze stánku, stalo osudným. Neznámý lapka využil příležitosti a v nestřeženém okamžiku kabelku z vozíku sebrat. Okradená důchodkyně  přišla o kabelku, ale také o peněženku, kde měla uloženou finanční hotovost, platební karty a osobní doklady. Celkovou škodu vyčíslila na téměř 1.700 korun.
V obou případech muži zákona zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.
 
Vzhledem k probíhajícím vánočním nákupům policisté apelují na návštěvníky obchodních domů, aby své tašky, peněženky, mobilní telefony a další osobní věci neponechávali odložené na nákupních vozících. Snadno se tak stanou terčem útoku zlodějů, kteří každou příležitost ke krádeži využijí.
por. Marta Trávníčková
8. prosince 2010

vytisknout  e-mailem