Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor, varování pro seniory

Strakonice – Pachatel si odnesl tisíce korun.  

Období vyúčtování za spotřebované energie v bytech může přilákat podvodníky, kteří se mohou zaměřit na starší osaměle žijící obyvatele měst i vesnic s cílem je okrást o naspořené peníze. První případ zaznamenali policisté Obvodního oddělení Strakonice začátkem týdne, kdy si pachatel vyhlédl starší manželský pár žijící v rodinném domku nedaleko města Strakonice, část Dražejov.
Manžele navštívil v pondělí kolem 10:20 muž ve věku kolem 40ti let, vysoký 165 až 170 cm, silnější postavy. Měl tmavé vlasy a na očích dioptrické brýle. Na sobě měl modrou zimní bundu a na hlavě kšiltovku zelené barvy. Do bytu se vetřel pod záminkou, že jde zkontrolovat koncový stav elektroměru a že je pracovník energetické společnosti. Poté byl scénář téměř stejný, jako bývá u oznámených případů. Podvodník se snaží majitele zmást různými informacemi a v průběhu hovoru nabízí finanční hotovost. Často v těchto případech tvrdí, že se jedná o přeplatek či o výhru. Vždy předloží bankovku vyšší nominální hodnoty a žádá o vrácení nazpět. Cílem je zjistit, kde mají majitelé domu uložené své úspory.
I přestože paní cizímu muži příliš nedůvěřovala a do místnosti, kde měla peníze uschované, ho nepustila, odnesl si pachatel z domu několik desítek tisíc korun. Opět se potvrdilo, že podvodníci jdou za svým cílem – obohatit se na úkor druhých. Drze a bez jediného zaváhání využijí sebemenší nepozornosti majitele a uložené peníze odcizí.
Policisté upozorňují občany, aby byli opatrní, nedůvěřovali cizím lidem a nepouštěli je do svého bytu. Připomínají, že o spotřebě energie informují společnosti poštovními zásilkami s ročním přehledem spotřeby. Doplatek ani přeplatek není firmami nikdy doručován fyzickými osobami, ale vždy prostřednictvím poštovních poukázek. Jakákoli manipulace s finančními prostředky by měla být pro každého varovným signálem.
O výskytu či pohybu těchto osob informujte neprodleně policii na lince 158.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
8. února 2011
 

vytisknout  e-mailem