Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Pozůstatky již zkoumají genetici

Zkoumání pozůstatků z hromadného hrobu na louce Budínka u Dobronína na Jihlavsku pokračuje v laboratořích genetiků Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP), kteří již odebrali vzorky a provádí analýzu DNA. 

Znalci KÚP se zkoumáním kosterních pozůstatků zabývají již měsíc. Vzhledem k jejich značné degradaci museli nejprve antropologové KÚP vytipovat části kostí, které by mohly být vhodné pro analýzu DNA, tzn. kosti, u nichž se předpokládá, že by se v nich mohlo nacházet dostatečné množství kompaktní kostní hmoty. Ty posléze předali kolegům na oddělení genetiky.
 
Analýza DNA z kostí je poměrně složitý proces, kterému předchází pečlivá příprava zkoumaného vzorku. Genetik musí nejprve kost důkladně očistit od veškerých nečistot, případné kontaminace, poté kost na očištěném místě nařízne a odebere několik vzorků – kvádrů zhruba o velikosti jednoho centimetru krychlového.
 
Části vzorků se posléze mechanicky rozdrtí na prášek. Takto získanou hmotu je nutné zbavit vápníku, tzv. dekalcifikovat, čímž se získají pouze buňky obsahující DNA. Z těchto buněk se následnou izolací získává čistá DNA. Množství DNA se zjistí pomocí kvantifikace a v případě dobrého výsledku, tj. že je zde dostatek kvalitního materiálu pro analýzu DNA, se poté stanovuje profil DNA.
 
Předpokládáme, že vyhodnocení všech výsledků analýz potrvá do konce března 2011. V současné době čekáme na doručení srovnávacího materiálu od potenciálních potomků z Německa, neboť až poté budeme moci porovnat profily DNA a provést vlastní identifikaci obětí. Výsledky zkoumání budou předány vyšetřovateli Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
14. 2. 2011

vytisknout  e-mailem